Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tobakk-kongens jaktslott opp i røyk

Verdier for flere millioner gikk tapt da jaktslottet til tobakksfamilien Andresen brant i ettermiddag. Den styrtrike familien er nedtrykt etter tapet av herskapsboligen fra 1939.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er korrekt at huset som brenner eies av vår familie, men utover det ønsker jeg ikke å kommentere brannen, sier Johan H. Andresen sr. til Dagbladet.no.

Johan H. Andresen jr. tok brannmeldinga tungt.

- Han synes ikke det var særlig kjekt å høre at tømmerhuset står i brann, sier bruksbestyrer Erik Juel som er på brannstedet.

Populært jaktsted

Juel bor like ved den gamle herskapsboligen, og forteller at familien Andresen bruker huset som administrasjonsbolig for sin forretningsdrift.

- Både jr. og sr. har ofte brukt huset som utgangspunkt for jakt i terrenget rundt her, sier Juel til Dagbladet.no.

Andresen jr. er på reise i Norge, og fikk brannmeldinga fra Juel i ettermiddag.

- Flere personer i Andresen-slekta har benyttet dette huset i årevis, sier han.

To brannmenn skadd

I 16-tida ble bruksbestyreren varslet av forbipasserende at det røyk fra herskapsboligen. Brannvesenet ble varslet klokka 16.10 og sendte alt tilgjengelig mannskap til brannstedet ved Skoger, sør for Drammen. Da sto loftet og taket i full flamme.

- To brannmenn ble skadd under slokningsarbeidet, og sendt til Buskerud sentralsykehus med brannskader på hender og nakke, sier vaktkommandør Arve Torgersen ved brannvesenet i Drammen.

I 19.30-tida brant det fortsatt, men brannvesenet hadde kontroll på flammene. Loftet, taket og deler av andre etasje er utbrent.

Ingen personer i huset

- I tillegg er det nok betydelige vannskader i resten av huset, sier Torgersen.

Det store tømmerhuset er en del av Selvik Bruk som eies av Andresen-familien. Eiendommen består av en rekke bygninger og 58 000 mål land.

Ingen var inne i huset da det begynte å brenne, og det er ikke kjent hva som forårsaket brannen.

- Vi har hatt røykdykkere inne i huset, og det skal ikke være folk der. Ingen er heller evakuert, sier overbrannmester Knut Sand ved Drammen og Lier brann- og redningstjeneste.

Han sier at det ikke er fare for at brannen skal spre seg til andre bygninger.

- Huset ligger ganske fritt i terrenget, så det er ikke spredningsfare, sier han.

Milliardær-familie

Tobakk-kongen Johan H. Andresen (68) og tobakksprinsen Johan H. Andresen jr. (38) har ifølge bladet Kapital en samlet formue på nær 5,5 milliarder kroner.

Etter å ha drevet familieselskapet i fem generasjoner, fusjonerte Tiedemanns Tobakksfabrikk med Skandinavisk Tobakskompagni i 1998, og Andresen-familien fikk 17,2 prosent av aksjene i selskapet.

<B>TOBAKKSFAMILIEN:</B> - Det er korrekt at Selvik Bruk eies av vår familie, sier Johan H. Andresen sr til Dagbladet.no. Her er han avbildet med Andresen jr.
STORE SKADER INNVENDIG: Hele loftet og deler av andreetasjen ble skadd av brannen.
TO SKADD: To brannfolk ble brakt til sykehus med brannskader de pådro seg under slokkinga.