Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tobakkselskap vil profittere på kreft

Verdens tredje største tobakkselskap har sikret seg eksklusive rettigheter til en fremtidig vaksine mot lungekreft.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Japan Tobacco, selskapet som blant annet står bak sigarettmerkene Camel, Winston og Salem, høster sterke kritikker etter det ble avslørt at selskapet har sikret seg de ekslusive rettighetene til en fremtidig vaksine mot lungekreft. Med rettighetene til en slik vaksine vil selskapet kunne profittere enorme summer, skriver The Guardian.

Japan Tobacco har betalt det bioteknologiske selskapet Corixa for en eksklusiv lisens til å utvikle og selge vaksiner og andre produkter med sikte på å forebygge og/eller behandle lungekreft, primært i Nord-Amerika og Japan. Så langt skal Japan Tobbacco ha punget ut med flere millioner pund. Selskapet skal dessuten ha ha inngått flere liknende kontrakter med andre selskaper, for å sikre seg den lukrative nøkkelen til helbredelse av tobakksrelaterte sykdommer som kreft og hjerte- og karsykdommer.

De kritiske røstene sier at en slik vaksine ikke vil føre til at færre mennesker dør som følge av tobakksrelaterte sykdommer. Derimot vil det gi folk falsk trygghet om at slike sykdommer kan kureres, og heller stimulere til fortsatt røyking. Det hjelper ikke særlig at rettighetene til en eventuell vaksine blir liggende i hendene på et av verdens største tobakksselskaper.

- Å gi et tobakkselskap eksklusive rettigheter til en vaksine mot lungekreft, er som å la Dracula styre blodbanken, sier visedirektør Helen Wallace ved GeneWatch UK, selskapet som avslørte handelen, til avisa.

Selskapene forsvarer kontraktene med Japan Tobacco, og hevder på sin side at de kun er interessert i å redde folks liv.

Hele Norges coronakart