Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tobakksfirmaer betalte forskere

Rikshospitalet i Danmark mottok penger fra tobakksindustrien for å lage prosjekter som industrien ville bruke til å underminere tobakksfiendtlig forskning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I årevis har tobakksfirmaer forsøkt å få Rikshospitalet i Danmark til å gjennomføre forskning som kunne sette den utskjelte industrien i et bedre lys, skriver avisa Jyllands-Posten.

Tobakksfirmaene har gitt store pengebidrag til utvalgte forskere. Kun de som ble betraktet som tobakksvennlige, fikk adgang til industriens pengesekk. Det går fram av interne dokumenter fra en av verdens største tobakksprodusenter, British American Tobacco, som blant annet er kjent for sigarettmerkene Lucky Strike, Dunhill og Pall Mall.

Jyllands-Posten har hatt adgang til de engelske arkivene, som viser at leger på en av Danmarks ledende forskningsinstitusjoner opp gjennom årene mottok minst 1,5 millioner danske kroner.

(NTB)