Tobakksforsker tviler på røykfritt Norge

Visjonen er lite realistisk, mener tobakksforsker Karl Erik Lund.

TVILER PÅ RØYKESTOPP: Tobakksekspert Karl Erik Lund ved SIRUS, her avbildet med to snusbokser. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX .
TVILER PÅ RØYKESTOPP: Tobakksekspert Karl Erik Lund ved SIRUS, her avbildet med to snusbokser. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX . Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

I dag røyker 19 prosent av befolkningen. Lund, som er forskningsleder ved Statens institutt for rusmiddelforskning (SIRUS), tror et realistisk mål vil være rundt 10 prosent. Dette er samme nivå som helsepersonell i vestlige land, skriver tobakksforskeren i forrige utgave av Tidsskrift for Den norske legeforening.

- Før eller siden kommer vi til å treffe på det grunnfjellet av røykere som er ubevegelige med de tradisjonelle virkemidlene, sier Lund til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Troen på et tobakksfritt samfunn har også lite støtte i atferdsforskning om røyking, skriver Lund.

- Vi må betrakte røyking som en kronisk lidelse som trenger livslang medisinering - med nikotinpreparater. Visjonen om et tobakksfritt samfunn kan stå i veien for tiltak som kan redusere tobakksrelatert dødelighet, skriver tobakksforskeren.

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer