Tobakksgigant dømt for villeding

Tobakksfabrikanten Philip Morris har blitt dømt til å betale en erstatning på 75 milliarder kroner for å ha villedet forbrukerne til å tro at lightsigaretter er mindre skadelige enn vanlige sigratter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Advokatene som representerte de saksøkende - en million røykere fra staten Illinois - var meget fornøyde med dommen, men Philip Morris har ifølge Associated Press allerede sagt at de kommer til å anke dommen.

I motsetning til andre rettssaker mot tobakksgigantene, dreide ikke denne saken seg om skadene man har fått som følge av røyking, men om at reklamene for enkelte light-sigaretter er direkte villedende. Philip Morris produserer blant annet sigarettmerkene Marlboro Lights og Cambridge Lights.

Representanter fra Philip Morris har i retten hevdet at begrepet «light» refererer til sigarettens smak, og ikke innhold.

Den svimlende erstatningssummen har blitt gitt i den første saken i amerikansk rettssystem som dreier seg om denne typen villeding i reklamer for light-sigaretter.

Saksøkerne baserte sin anklage blant annet på beviser som de hevdet fortalte at tobakksindustrien i 30 år har holdt forskningsresultater hemmelig, for å skjule de helsefarlige effektene ved røyking.

Erstatningssummen er redusert til det halve av hva anklagerne i utgangspunktet søkte om. Philip Morris-konsernet kjemper nå i liknende rettssaker i andre stater i USA, melder AP.