Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tobakksgiganten legger seg flat etter disse bildene

Philip Morris innrømmer brudd på egne retningslinjer.

BRUDD: Den russiske influenseren Alina Tapilina er en av de unge kvinnene som er brukt i tobakksgiganten Philip Morris' kampanje. Den trekkes nå av produsenten. Foto: Instagram / Reuters / NTB Scanpix
BRUDD: Den russiske influenseren Alina Tapilina er en av de unge kvinnene som er brukt i tobakksgiganten Philip Morris' kampanje. Den trekkes nå av produsenten. Foto: Instagram / Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Verdens største tobakksprodusent, amerikanske Philip Morris, er i hardt vær. Selskapet, som blant annet eier Marlboro, har de siste åra også kastet seg på e-sigaretter og andre erstatningsprodukter.

Markedsføringen av deres nye «oppvarmet tobakk» Iqos (I quit ordinary smoking) har nå fått seg et skudd for baugen.

Nyhetsbyrået Reuters har nemlig avslørt at Philip Morris aktivt har brukt unge influensere på sosiale medier til å promotere sine nye «slutte»-produkter.

Glamorøse modellbilder

RUSKEN: Rusken har i samarbeid med Bymisjonen plukket røyk og snus de siste fire dagene for å gjøre Oslos gater renere. Det ble hele 100.000 sigarettstumper til slutt. Vis mer

Et eksempel er det russiske Instagrammeren Alina Tapilina, en 21 år gammel sosiale medier-profil som ellers pryder profilen sin med glamorøse modellbilder. En annen som er brukt i kampanjen er den rumenske skuespilleren og artisten Alina Eremia (25), som poserer med tobakkspinnen foran et juletre.

Influenserne er leid inn for å nettopp promotere produktene, og flere av representantene har tagget innleggene sine med «#IQOSambassador». Reuters har undersøkt land som Japan, Italia, Sveits, Russland og Romania i sitt arbeid.

Stopper kampanjen

Bruken er imidlertid et brudd på selskapets interne regler som forbyr dem fra å promotere tobakk med kjendiser som først og fremst har ungdom som målgruppe, og å bruke modeller som er yngre, eller kan se yngre ut enn 25 år.

STOPPET: Kampanjen med den rumenske artisten Alina Eremia og andre unge influensere er nå stoppet av Philip Morris. Foto: Instagram / Reuters / NTB Scanpix
STOPPET: Kampanjen med den rumenske artisten Alina Eremia og andre unge influensere er nå stoppet av Philip Morris. Foto: Instagram / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

- Vi har tatt en avgjørelse om å stoppe all influenser-bruk globalt. Selv om vedkommende er over 18 år, er hun under 25, noe som er et klart brudd på våre retningslinjer, sier selskapet i en uttalelse til nyhetsbyrået.

De understreker at de ikke har brutt noen lover.

- Vi ble veldig skuffet over å oppdage dette bruddet og er glad for at vi ble gjort oppmerksomme på det.

- Troverdighetsdilemma

Seniorforsker og ekspert på tobakksprodukter i Folkehelseinstituttet, Karl Erik Lund, sier at verdens tobakksgiganter akkurat nå er i en skvis.

- Produsentene sier at disse nye nikotinproduktene er innrettet mot røykesegmentet, altså de som allerede røyker. De kan helt sikkert være en erstatning og kan spille en rolle i helseperspektiv. Men på lang sikt kan ikke Philip Morris overleve, fordi det stadig blir færre røykere. Det er nå ti prosent daglige røykere i Norge, og det er vrient å ha som forretningsidé å bare innrette seg mot et markedssegment som skrumper, sier han til Dagbladet.

ORANGUTANG I RØYKEN: I Bandung Zoo, Indonesia, har en røykende orangutang vekket oppsikt. Video: AP DV /NTB/Scanpix Vis mer

Han omtaler dette som et troverdighetsdilemma for selskapet når de likevel bruker unge modeller i markedsføringen.

- De må ha noe ny rekruttering. Philip Morris sier selv at i et idealsamfunn vil ingen røyke, men samtidig at dette er en erstatning for ungdom som ellers ville valgt sigaretter. Dermed havner de i et slikt dilemma.

Rettet mot kvinner

Reklame for sigaretter og tobakksprodukter er totalforbudt i Norge, og har vært det siden 1975. Som kjent er det også i dag innført nøytrale pakninger på tobakksprodukter, og de blir skjult bak skapdører i butikkene. Slik har det ikke alltid vært.

Karl Erik Lund ledet selv et forskningsprosjekt som så på tobakksreklamens innhold i Norge fram til 1975,

- Under kvinnefrigjøringstiåret, rettet reklamene seg mer mot det kjøpesterke kvinnesegmentet som kom ut i arbeidslivet og tjente penger. Det var en attraktiv målgruppe. Likevel har det vært veldig lite markedsføring i Norge som har vært innrettet mot barn og ungdom, og vi kunne ikke finne noe som helt klart var det, sier han.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!