Tobakksgiganten vant

Philip Morris slipper å betale erstatningen på 66 milliarder kroner for å ha villedet forbrukerne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Høyesterett i den amerikanske delstaten Illinois omgjorde torsdag dommen mot tobakksgiganten Philip Morris. Selskapet var dømt for å ha villedet forbrukerne ved å fremstille light-sigaretter som mindre skadelige enn vanlige sigaretter.

Den innledende rettssaken som startet i 2003, endte med at selskapet ble dømt til å betale 10 milliarder dollar. Beløpet var erstatning til forbrukerne som hadde gått sammen om å saksøke selskapet.

Nå er altså dommen omgjort av høyesterett. Saken kalles Price-saken, etter den ledende saksøkeren Sharon Price.

Ifølge BBC var dommerne dypt splittet i saken, og mens fire stemte for å oppheve dommen, var to sterkt imot.Dommen førte til at aksjekursen til Altria-gruppen, som eier Philip Morris, umiddelbart steg med fem prosent. Aksjekursen nådde ny rekord.

- En forferdelig dag

I dommen konkluderes det med at bruken av begrepene «light» og «lite tjære» på sigarettpakkene ble godtatt av USAs handelsmyndigheter, og at Philip Morris dermed ikke kunne holdes ansvarlig.

- Dette er en forferdelig dag for forbrukere i Illinois, sa Jeffrey S. Cooper, en av saksøkernes advokater, etter at dommen ble kjent.

Ifølge New York Times hevder advokatene at retten har basert sin avgjørelse på et svært snevert juridisk grunnlag.

Men tobakksindustrien har grunn til å glede seg:

- Dette er en av de mest betydningsfulle avgjørelsene i serien av rettssaker mot tobakksindustrien, sier analytiker David Adelman fra Morgan Stanley.Selv om Philip Morris fremdeles står foran to andre viktige rettssaker, regner mange nå med at fremtiden er langt lysere for tobakksgiganten enn før dommen ble avsagt.

Dømt i 2003

Saksøkerne som vant mot selskapet i 2003 baserte sin anklage blant annet på at tobakksindustrien i 30 år har holdt forskningsresultater hemmelig, for å skjule de helsefarlige effektene av røyking.

Tobakksfabrikanten ble dømt til å betale en erstatning på 10 milliarder dollar for å ha villedet forbrukerne til å tro at lightsigaretter er mindre skadelige enn vanlige sigratter.

De saksøkende var en million røykere fra staten Illinois.

FRIKJENT: Philip Morris, som produserer blant annet Marlboro-sigaretter, er frikjent av høyesterett etter at de anket saken der de ble dømt til å betale 66 milliarder i erstatning til forbrukerne.