Tobakksindustrien trekkes til ansvar

- Den var tung, sa sosial- og helseminister Tore Tønne da han fikk overraket utredningen «Tobakksindustriens offentlige ansvar». Utredningen er en murstein på intet mindre enn 661 sider. Dagbladet.no gir deg hovedpunktene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sosial- og helsedepartementet fikk ideen til utredningen etter rettssakene i USA og forlikene mellom de amerikanske delstatene og tobakksindustrien som ble inngått på slutten av 1990-åra. Utredningen om tobakksindustriens erstatningsansvar er imidlertid på norsk lovgivning.

Utredningen er delt inn i fire deler:

Del 1 - utviklingen av tobakksprodukter, tilsettingsstoffer, helseskader og røykevaner

Du trodde kanskje at light-sigaretter er mindre farlige enn vanlige sigaretter. Da tar du feil, og det er tobaksindustrien som har villedet deg. Selv om sigarettene inneholder mindre nikotin og tjøre, kan kroppens nikotinopptak påvirkes av andre tilsetningsstoffer. Jo mildere røyk, jo flere tilsetningsstoffer.

Del 2 - rettssakene og forlikene i USA

Først på 1990-tallet har det vært mulig å bevise at tobakksindustrien holdt tilbake informasjon om skadevirkningene av røyking. Dette har ført til en rekke erstatningsøksmål fra både aktive og passive røykere som alle baserer seg på misvisende informasjon fra tobaksindustrien. I 1998 kom statene og tobaksindustrien fram til et forlik der tobakkselskapene betaler de 46 delstatene årlige beløp som i løpet av de neste 25 årene tilsvarer rundt 206 millioner dollar. Tobakksselskapene aksepterer også en regulering av sin markedsføring.

Del 3 - grunnlaget for å gå til erstatningssøksmål mot norsk tobaksindustri

Amerikansk og norsk rett har det til felles at de i stor grad tar hensyn til samfunnsutviklingen og ny vitenskapelig erkjennelse. Man kan tenke seg tre typer søksmål i Norge i dag: Individuelle søksmål fra aktive røykere, individuelle søksmål fra passive røykere og erstatningskrav fra etterlatte og sykehuseierne. I Norge vil det bli avgjørende om tobakksindustrien kunne ha gitg røykerne bedre informasjon om nikotinavhengighet og skadevirkninger.

Del 4 - fylkeskommunens sykehusutgifter og muligheten for erstatning

Et viktig spørsmål vil bli hvorvidt det offentlige som tredjepart skal kunne kreve erstatning som følge av en annens personskade. I utredningen argumenteres det for at foylkeskunnene bør kunne vinne fram med søksmål overfor tobakksindustrien for å dekke utfifter i forbindelse med sykehusbehanding av tobaksskader.