-  Tobakkskongen bør få regningen

Tobakksindustrien bør ta regningen for sykehusenes arbeid med å avvenne røykere og snusere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

-  Dette er det ikke naturlig å belaste fellesskapet og skattebetalerne med. Regningen bør sendes til dem som skaper avhengigheten og som tjener enorme pengesummer på det, sier jussprofessor Asbjørn Kjønstad til Dagbladet.

Han ledet utvalget bak NOU-utredningen «Tobakksindustriens erstatningsansvar» og representerte storrøykeren Robert Lunds etterlatte i saken mot Tiedemanns Tobaksfabrik.

Tilbudet er finansiert med 250 000 kroner i prosjektmidler fra Sosial- og helsedirektorat.

Kjønstad synes det er flott at Helse Nord-Trøndelag åpner landets første poliklinikk for tobakkavvenning, som Dagbladet skrev om i påskeuka.

-  I USA er det en del av de store tobakksforlikene at tobakksindustrien betaler for slike ting. Det er noen som tjener pengene og sitter igjen med gevinsten, og så er det noen som må bære tapet og det er alminnelige folk som røyker og som er blitt svært avhengige.

Professoren peker på at tobakk er et sterkt avhengighetsskapende stoff på linje med kokain og heroin.

Dr. Karl Erik Lund, som er seniorforsker ved Statens institutt for rusmiddelforskning, sier det er et stort behov for et sånt poliklinisk tilbud i Norge, og at det bør være landsdekkende.

-  De aller fleste som prøver å slutte, sprekker allerede etter en ukes tid. Får de hjelp av helsepersonell, som lærer røykerne hvordan de skal greie å slutte ved bruk av teknikker og nikotinerstatninger, så øker sjansen for å lykkes.

TOBAKKSKONGE: Johan H. Andresen og Tiedemanns Tobaksfabrik har kontrollert ca. 80 prosent av det norske markedet.