Tobakkskongen føler bare sympati

ORKDAL: - Urettferdig og ubehagelig, sier «tobakkskongen» Johan H. Andresen sr. (69) om kritikken som rettes mot Tiedemanns Tobaksfabrik for å ha forårsaket lidelse og død.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Johan Henrik Andresen senior var fabrikkeier og sjef ved Tiedemanns Tobaksfabrik da Robert Lund begynte å røyke, for 47 år siden.

Dødssyke Lund er tidligere trygdekonsulent og fortsatt storforbruker av «Petterøes nr. 3». Han er den første misfornøyde kunden som har trukket tobakksprodusenten for retten.

Johan H. Andresen er moderat bruker av sigarettmerket «Blue Master» og har mastergrad i business fra Harvard Business School.

Håndhilste

I går forsvarte han tobakksprodusentenes tapte ære i Orkdal herredsrett. Han føler sympati med den kreftsyke storrøykeren, men ikke medansvar for at Lund er syk.

Da rettsmøtet startet, håndhilste Andresen på Lund for første gang siden starten på rettssaken. I vitneboksen slo han fast at han «reagerte litt» på kritikken som rettes mot tobakkprodusentene.

Hver høst har Stortinget tobakksavgiftene til behandling, noe Andresen ser på som en offisiell godkjenning av det å produsere og selge tobakk.

- Hvis vi hadde besluttet å nedtrappe vår virksomhet, ville liknende varer blitt produsert av bedrifter utenfor Norge. Da ville myndighetene ikke hatt noen norsk aktør å forholde seg til, sier Andresen i herredsretten.

Beklager

- Føler du noe medansvar for Robert Lunds situasjon? spør Lunds advokat, Edmund Asbøll.

- Nei, jeg vil gjerne gi uttrykk for at jeg sterkt beklager at Robert Lund er blitt så syk som han er. Jeg vil gjerne uttrykke min sympati for ham. Men det er ikke noe vi har gjort som bedrift som gjør at vi kan klandres. Vi har arbeidet med et lovlig produkt innenfor de regler som gjelder.

Andresen forteller at han, som eier av en tobakksfabrikk, har opplevd krysspress.

- Samtidig som vi har fått mye kritikk, har vi opplevd at mange forbrukere har holdt fast ved disse produktene og at de opplever dem som et bidrag i tilværelsen. Jeg synes også jeg møter folk som sier de vil ikke slutte, at de trives med røyken. Samtidig har jeg tilfredsstillelsen av at jeg har fått mange gode signaler fra våre medarbeidere, selv om de også opplever kritikken som ubehagelig, forteller Johan H. Andresen.

Ingen kompetanse

Han så det aldri som Tiedemanns oppgave å advare forbrukerne mot tobakken.

- Det kunne ikke være min rolle å komme med uttalelser om den helsemessige siden av våre produkter, all den stund firmaet ikke hadde noen kompetanse på dette området, sier Johan H. Andresen.

Rettssaken i Orkdal fortsetter mandag, med prosedyre fra Lunds prosessfullmektig, Edmund Asbøll. Saksøkeren Robert Lund ser fram til noen dager fri, slik han får samle krefter. Etter strålebehandling ved Regionsykehuset i Trondheim i går morges, greide han ikke å følge hele dagen i retten, men han var til stede under Johan H. Andresens forklaring.

Etterpå gjentok Lund sitt syn på Andresen overfor Dagbladet:

- Han virker som en grei kar, jeg har ikke noe i mot Andresen personlig.