Tobakksprinsen tapte kongeriket

Neste år skulle tobakksregentene Johan H. Andresen junior og senior feire 150-årsjubileum. Det blir det ikke noe av. Fabrikken kontrolleres nemlig heretter av dansker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Allerede om 14 dager innlemmes J.L. Tiedemanns Tobaksfabrik i den danske giganten Skandinavisk Tobakskompagni AS.

- Jeg gjør dette med blandede følelser. Vi hadde håpet å kunne feire jubileum som 100 prosent eier, sier Andresen junior.
- Etter å ha levd med Tobakken i over 40 år er dette den viktigste milepælen jeg har passert. En slik beslutning er naturligvis vemodig, sier Andresen senior.

Det var en nesten historisk begivenhet da han fortalte om sammenslåingen i går:

- Det må være tjue år siden jeg sist så så mange pressefolk, vedgår Andresen sr., som er kjent for sin lave medieprofil.

Prince-sug

Norske røykeres sug etter det danske Prince-merket er årsaken til at Andresenfamilien etter fem generasjoners drift nå føler seg tvunget til å gi fra seg kontrollen over tobakksfabrikken.

- Hadde vi hatt et eget merke som solgte like godt som Prince, hadde vi aldri gjort dette, sier junior.
Siden 1975 har den norske tobakksfabrikanten produsert Prince på lisens fra Danmark. Den gang var markedsandelen på sju prosent, i dag er den økt til hele 57 prosent. Neste år skulle lisensavtalen reforhandles, men i desember tok danskene initiativ til fusjon. Andresen og Andresen gikk med på å slippe kontrollen, fordi alternativet kunne bli å miste den gullkantede avtalen.

I bytte får de løfte om Prince-produksjon i minst ti år til, samt 17,2 prosent av aksjene i Skandinavisk Tobakskompagni, som junior anslår er verdt mellom 8 og 12 milliarder danske kroner etter fusjonen. Det betyr i så fall at Andresens eierandel er verdsatt til mellom 1,5 og 2,3 milliarder norske kroner. Men som i familiebedrifter flest er aksjeomsetningen minimal og verdiene derfor vanskelige å måle.

Men det er bare tobakksdelen av Tiedemann familien Andresen gir slipp på. Fortsatt sitter de igjen med store verdier i blant annet Elopak og Swix Sport.

- Ikke ubemidlet

Også i Danmark er tobakksindustrien kontrollert av mektige og gamle familier. 64 prosent av Skandinavisk Tobakskompagni (ST) er i dag eid av de tre familiene Augustinus, Obel og Færch. I nærmere 250 år har selskapet, som er Skandinavias ledende tobakksprodusent, styrt danskenes røykevaner. Familienes vennskap med Andresen var viktig i samtalene om sammenslåing, sier STs administrerende direktør Jørgen Tandrup.

- Disse familiene kjenner hverandre, de har samme mål og holdninger, derfor kan de gå sammen i denne storfamilien.

For styrtrike Johan Andresen jr. betyr sammenslåingen at han og faren av regnskapsmessige grunner først vil motta aksjeutbytte fra ST i november neste år. Men som den unge milliardæren beskjedent sier det:

- Nå er vi ikke helt ubemidlede fra før, så vi skal nok klare oss over den kneika.

GUTTA I RØYKEN Johan Andresen jr. (t.v) må klare seg med smuler av familiedynastiet Tiedemans.