Tobakksselskap anklages for ulovlig sponsing av «Skeive dager»

Tobakksselskapet Philip Morris har betalt festivaler for å ha enerett på å selge røyk til publikum.

KJØPER KUNDER: Verdens største tobakkselskap sikret seg enerett til å selge sine produkter under «Skeive dager». Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet.
KJØPER KUNDER: Verdens største tobakkselskap sikret seg enerett til å selge sine produkter under «Skeive dager». Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

I fjor betalte verdens største tobakksselskap Philip Morris «Skeive dager» i overkant av 100.000 kroner for enerett til å selge sine produkter, melder NRK.

Helsedirektoratet mener imidlertid at slike avtaler er å regne som sponsing og at de dermed er i strid med tobakksskadeloven.

- Vår tolkning er at Philip Morris gjør dette i markedsføringsøyemed, og all markedsføring av tobakksprodukter i Norge er forbudt, sier avdelingsdirektør Anne Hafstad i Helsedirektoratet.

Philip Morris opplyser i et brev til helsemyndighetene at selskapet har inngått lignende avtaler med 22 andre festivaler i Norge.

- Vi vet med sikkerhet at to-tre festivaler er ulovlig sponset, og vi har ganske tydelige indikasjoner på at dette foregår på ganske mange flere festivaler, sier Hafstad.

Helsedirektoratet har nå gitt selskapet beskjed om at all sponsing av festivaler må opphøre. Philip Morris mener imidlertid at de har holdt seg til regelverket.

- Alle våre forretningsaktiviteter utføres helt og fullt i samsvar med lover og regler. Tobakk er en lovlig vare i Norge, men regjeringens tobakkspolitikk har ført til at vi i dag har 40 prosent uregistrert omsetning her i landet. De organiserte kriminelle jubler, skriver Nordan Helland, kommunikasjonsdirektør i Philip Morris Norge, i en epost til NRK.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer