<strong>AGGRESSIV:</strong> Antirøyk-kampanjen i New York tvinger utsalgsstedene til å vise slike plakater ved kassaapparatet i butikken. Nå saksøkes byen av tobakksprodusenter. Foto: AP
AGGRESSIV: Antirøyk-kampanjen i New York tvinger utsalgsstedene til å vise slike plakater ved kassaapparatet i butikken. Nå saksøkes byen av tobakksprodusenter. Foto: AP Vis mer

Tobakksselskaper saksøker New York

11 500 utsalgssteder i New York må vise røykere hva tobakken gjør med kroppen deres. Nå har tobakksselskapene fått nok.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet): Antirøyk-kampanjen i New York startet i fjor sommer og tvinger samtlige utsalgssteder av tobakk å vise bilder av lunger fulle av tjære og annet svineri som røykere utsetter seg selv for.

Kampanjen, som har fått tilnavnet «Ingenting overlates til fantasien», kan nå imidlertid gå mot slutten.

- Begrenser friheten Produsentene av blant annet merkene Marlboro og Camel saksøker New York innfor en føderal domstol for å få en slutt på de lite tiltalende bildene.

Tobakksprodusentene mener blant annet at små forretninger ikke bør tvinges til å bruke verdifull plass på kampanjen.

- De pålagte plakatene hindrer annen reklame og blir svært dominerende i mindre forretninger. De hindrer butikkeiere med begrenset plass å kommunisere hva de selv ønsker til kundene og dermed begrenses muligheten deres til å ytre seg, heter det i tobakksselskapenes klage, ifølge NACS Online.

Dødelig Helsemyndighetene i New York lar seg ikke overbevise av argumentasjonen.

- Advarsler om tobakksskader ved utslagsstedet er et av de beste verktøyene vi har for å hindre neste generasjon av newyorkere å bli avhengig av tobakk. Når selskapene forsøker å hindre en informasjonskampanje, avslører de hvordan de ønsker å holde barna i uvitenhet.

Tidligere i år vakte det sterke reaksjoner da en antirøyk-kampanje i Frankrike sammenlignet røyking med tvungen oralsex.

Rundt halvparten av de som røyker dør som følge av tobakksskader. I Norge dør 6700 personer årlig som følge av røyking, i tillegg reduserer tobakken livskvaliteten for et langt større antall, ifølge tall fra Helsedirektoratet. Til sammenligning dør omlag 250 mennesker årlig i trafikken i Norge.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer