Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tobakkssøksmål mot Norge starter om to uker

Søksmålet er en konsekvens av forbudet mot synlig oppstilling av tobakk som trådte i kraft 1. januar 2010.

TOBAKKSSØKSMÅL: Om to uker starter rettssaken der verdens største tobakksselskap Philip Morris har saksøkt Norge og tolv andre land. Søksmålet er en konsekvens av forbudet mot synlig oppstilling av tobakk i hyllene. Helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap), mener på sin side at retten til å beskytte folkets helse og forhindre helseskader veier tyngre. Foto: Krister Sørbø / NTB scanpix
TOBAKKSSØKSMÅL: Om to uker starter rettssaken der verdens største tobakksselskap Philip Morris har saksøkt Norge og tolv andre land. Søksmålet er en konsekvens av forbudet mot synlig oppstilling av tobakk i hyllene. Helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap), mener på sin side at retten til å beskytte folkets helse og forhindre helseskader veier tyngre. Foto: Krister Sørbø / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Om to uker starter rettssaken der verdens største tobakksselskap Philip Morris har saksøkt Norge og tolv andre land.

Til sammen 13 land er berørt i til sammen 23 rettssaker. Søksmålet mot Norge er en konsekvens av forbudet mot synlig oppstilling av tobakk som trådte i kraft 1. januar 2010.

Philip Morris mener dette strider mot EØS-avtalen og at det legger restriksjoner på konkurransen, skriver Aftenposten.

- Synlighetsforbudet har negativ effekt på konkurransen, men ingen effekt på forbruket. Vi ønsker derfor å få opphevet forbudet. Nordmenns totalforbruk av tobakk har også økt etter at synlighetsforbudet trådde i kraft, sier kommunikasjonsdirektør Nordan Helland i Philip Morris Norge.

Norge mener på sin side at retten til å beskytte folkets helse og forhindre helseskader veier tyngre.

- Det er viktig at vi vinner denne rettssaken, og at de andre landene vinner sine. Alle helseministrene er enige om at vi ikke kan la tobakksindustrien hindre oss i å ta vare på folks helse. Tobakk fører til store lidelser og koster samfunnet mye penger. Å få ned bruken er noe av det viktigste vi kan gjøre for helsen, sier helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap).

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!