Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tobias (31) tegnet ordføreren som frosk

- Jeg er ikke Muhammed, sier ordføreren i Iveland kommune.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): En karikaturtegning av ordfører Ole Magne Omdal skaper debatt i Iveland kommune i Aust-Agder, skriver Fædrelandsvennen i dag.

Tegningen er laget av Tobias Corneliussen (31), kulturredaktør for det uhøytidelige og satiriske nettstedet iveland.org. I mai i år hadde han fått nok av kommunens PR-kåte ordfører Ole Magne Omdal.

- Ordføreren var veldig aktiv i mediene. Han forsøkte veldig hardt å få flere til bygda og forhindre kommunesammenslåing. Jeg kunne ikke en gang gå på Start-kamp uten å bli pådyttet reklame om at «Iveland kommune, en bra kommune å flytte til», forklarer Corneliussen til Dagbladet.no.

Derfor laget Corneliussen en frosketegning av ordføreren tydelig inspirert av kommuneblomsten.

I stedet for den opprinnelige nøkkelblomsten, ble ordfører Ole Magne Omdal puttet inn i froskepositur på et liljeblad. Ikke fordi Corneliussen synes ordføreren ligner på en frosk, men fordi han mente en frosk passer bedre på et liljeblad.

Tegningen ble ledsaget av setningen: «Hva synes dere om den nye kommunefrosken?»

Appell til ordføreren

Tegningen ble lagt ut på en fredag. Mandag ville Corneliussen logge seg inn på debattsidene for å se reaksjonene. Det gikk dårlig.

IKKE MUHAMMED: Ordfører Ole Magne Omdal sier til Dagbladet.no at han selv synes tegningen er morsom. - Jeg er ingen Muhammed, sier han. Foto: Tobias Corneliussen/Iveland kommune
IKKE MUHAMMED: Ordfører Ole Magne Omdal sier til Dagbladet.no at han selv synes tegningen er morsom. - Jeg er ingen Muhammed, sier han. Foto: Tobias Corneliussen/Iveland kommune Vis mer

- Da jeg logget meg på fikk jeg opp melding om at jeg var utestengt og måtte kontakte webansvarlig. Der fikk jeg beskjed om at jeg hadde gått langt over streken og at «dette var veldig trist». Selv syntes jeg det var veldig morsomt. Vi har ledd mye av dette, sier karikaturtegneren.

På nettstedet iveland.org har Corneliussen lagt ut en artikkel under tittelen «Kysser du en frosk, blir den ikke alltid en prins». Der gjør han rede for alt som har skjedd i etterkant.

«Jeg må si at jeg ikke synes det hele er like artig nå. Jeg synes karikaturen er morsom, og jeg synes motpartens totale mangel på selvironi og humor er meget latterfremmende. Men jeg synes ikke metodene som er brukt i motreaksjonene er spesielt morsomme», skriver han på nettstedet.

Og han fortsetter med en appell til ordføreren:

«Kjære ordfører og andre innvolverte: Ole Magne Omdal er en offentlig person. Offentlige personer må tåle å bli tegnet karikatur av. Det har skjedd med politiske personer utallige ganger i historien, bare i Norge så skjer dette flere ganger om dagen. Dette tålte Winston Churchill, dette burde Ole Magne Omdal også tåle. Punktum!»

Skylder på rådmannen

Når Dagbladet.no ringer ordfører Ole Magne Omdal (Sp) i Iveland kommune sier han at han selv syns tegningen er festlig. Han gir rådmannen i kommunen skylden for at sensur ble innført.

- Som redaktør for hjemmesidene er det han som tar den beslutningen. Jeg vil ikke blande meg inn i dette, sier ordføreren.

image: Tobias (31) tegnet ordføreren som frosk

Den lokale karikaturstriden kan bli en politisk sak, i og med at ordføreren på ingen måte vil instruere sin rådmann å omgjøre sensureringen.

- I såfall må kommunestyret gripe inn og fatte et vedtak. Men det tror jeg ikke det blir til. Absolutt ikke, sier han.

- Ingen Muhammed

Ordføreren understreker at han selv ikke har problemer med tegningen, og det på ingen måte er innført noe karikaturforbud i kommunen - til tross for at det nettopp er det rådmannen har innført på kommunens nettsider.

- Jeg er ingen Muhammed. Dette tåler vi bra. Iveland er en kommune med humor, stor takhøyde og tålegrense. Faktisk kunne jeg tenke meg å spørre Tobias om det er mulig å få tak i originalen, sier ordføreren til Dagbladet.no.

Ikke humorimponert

Den sensurerte karikaturtegneren er ikke imponert over humoren til ordføreren.

- Det lå ikke onde hensikter bak tegningen. Jeg synes ordføreren har gjort en god jobb. Jeg imponert over det han gjør, men ikke så imponert over humoren hans. Dette hører ikke hjemme i en demokratisk kommune. Iveland kommune er selvhøytidelig.

<B>IKKE SÅ ARTIG:</B> - Vi har ledd mye av dette, sier karikaturtegner Tobias Corneliussen til Dagbladet.no. Kommunens motreaksjon og sensur synes han derimot ikke er like artig.