Tobias (4) om sprenging av Skjeggestadbrua: - De brukte lang tid, synes jeg

Ikke bare vegvesenet som fulgte sprengningen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SKJEGGESTADBRUA/ HOLMESTRAND (Dagbladet): I løpet av sekunder lå den 2700 tonn tunge Skjeggestadbrua på bakken, slik sprengningsekspertisen fra AF Decom og Statens vegvesen hadde antatt. Sprengningen kom litt etter skjema.

De brukte lang tid, synes jeg, sier Tobias (4,5).

Sammen med broren Emil (2) og mamma og pappa, Cathrine Isaksen og Tommy Johnsen, fulgte han sprengningen med stor interesse. Det er tross alt ikke vanlig å komme slik til at eksplosjoner kan følges, selv om de er aldri så kontrollerte.

Pappa Tommy forteller det ble nok litt lenge å vente for familiens yngste, men at sprengningen foregikk slik han hadde trodd.

- Har du noen gang tenkt på at kvikkleira her kunne være farlig?

- Har jo kjørt på veien her noen ganger, og har tenkt mitt. Vi er jo kjente med slike ting her, sier han.

Halvannet år For Prosjektleder Arvid Veseth i Statens vegvesen gikk også sprengningen som forventet. Nå begynner det tunge opprydningsarbeidet.

- Vi er allerede i gang inne i området for å sjekke ut hvordan brua har lagt seg ned. Men alt ser ut til å gått greit, sier Veseth.

Før noe som helst kan gjøres må området sikres. Skanska skal bygge anleggsvei og foreta stabilitetssikring. På mandag begynner en grundig sjekk av nordgående løp. Dersom dette kan brukes, vil E18 åpnes i det løpet. Dette innebærer at omkjøringsveiene ikke lenger behøver å brukes.

- Når kan det løpet tas i bruk, og hvor lang tid vil det går før E18 igjen kan fungere som  firefelts her?

- Jeg vil ikke si noe om når det kan brukes, jeg vet ikke. Når det gjelder å bli ferdig med ny bru, slik at E18 igjen er firefelt, tror jeg det går halvannet år, forklarer Arvid Veseth.

Koster samfunnet dyrt Statssekretær Bård Hoksrud (Frp) fulgte sprengningen nøye. Han forteller at han er blitt grundig informert hele tiden.

Alt tyder på at dette har gått bra, og at brua har falt i riktig retning, sier han.

- Står dere fremdeles på at det ikke skal stå på penger for å få brua ferdig?

- Ja, dette blir som for Hanekleivtunnelen. Stengingen av veien her koster samfunnet dyrt, derfor må vi stå på. Vårt håp er at nordgående kan åpnes. Klarer vi det, vil vi satse på tre kjørefelt der. Ikke i hundre riktignok, men det er bredde slik at vi dermed skal klare å ta unna all trafikk som nå går på omkjøringsveiene, forklarer Hoksrud.

E18 er en av veiene som statssekretæren kjører hyppig, siden hjemkommunen er Bamble i Telemark. Han kjenner dermed godt til utfordringene som omkjøringene nå byr på.           

 HOLMESTRAND:  Familien Cathrine Isaksen og Tommy Johnsen, med barna Emil og Tobias, overvar sprengningen. Statens vegvesen sprengte den ødelagte Skjeggestadbrua, sydgående løp, som ble ødelagt av kvikkleire. Foto: Per Flåthe / Dagbladet
HOLMESTRAND: Familien Cathrine Isaksen og Tommy Johnsen, med barna Emil og Tobias, overvar sprengningen. Statens vegvesen sprengte den ødelagte Skjeggestadbrua, sydgående løp, som ble ødelagt av kvikkleire. Foto: Per Flåthe / Dagbladet Vis mer