Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Masseskyting i Tyskland

- Tobias (43) drepte 10

Ni personer ble skutt og drept i en masseskyting i den vesttyske byen Hanau onsdag kveld. Den antatte gjerningspersonen utpekes av tyske medier som 43 år gamle Tobias Rathjen.

MASSEDRAPSMANN: Dette er 43-åringen som pekes av ut tysk presse som mannen bak skytingen i den vesttyske byen Hanau. Video: Privat Vis mer

Minst ni personer ble onsdag kveld skutt og drept på to såkalte hookah-barer der det røykes vannpipe i byen Hanau i Tyskland.

Politiet i Südost-Hessen – Offenbach melder torsdag at en angivelig gjerningsmann er funnet død etter en intensiv jakt på en eller flere gjerningspersoner gjennom natta.

De sier samtidig at det ikke er noe som tyder på at det var mer enn én person som sto bak skytingen.

Drapene etterforskes som terrorisme, og en antiterror-enhet i den tyske nasjonale påtalemyndigheten har overtatt ansvaret for etterforskningen.

- Basert på det vi vet nå, så var det definitivt et motiv knyttet til fremmedfrykt, sier innenriksminister i delstaten Hessen Peter Beuth torsdag formiddag.

SKYTING: Ifølge Bild skal den antatte gjerningspersonen hatt høyreekstreme holdninger. Foto: AP Photo/Michael Probst/NTB Scanpix.
SKYTING: Ifølge Bild skal den antatte gjerningspersonen hatt høyreekstreme holdninger. Foto: AP Photo/Michael Probst/NTB Scanpix. Vis mer

Lokalt politi meldte torsdag morgen at den antatte gjerningspersonen ble funnet død på sin hjemmeadresse.

I mannens leilighet fant politiet også en annen død person. Det skal være den angivelige gjerningspersonens mor. Det opplyser landets innenriksminister, Horst Seehofer, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Det betyr at i alt elleve personer er døde som følge av skytingen, inkludert den antatte gjerningspersonen.

Den antatte gjerningspersonen utpekes av tyske medier som 43 år gamle Tobias Rathjen.

Ifølge Bild skal den antatte gjerningsmannen hatt høyreekstremt motiv og holdninger. Han skal ha etterlatt seg et brev og en video hvor han gir uttrykk for dette, ifølge avisa.

I brevet skriver mannen om å utslette grupper av mennesker som det ikke lenger er mulig å utvise fra Tyskland, ifølge avisa.

GJERNINGSPERSONEN: 43 år gamle Tobias Rathjen utpekes av tyske medier som den antatte gjerningspersonen. Skjermdump: Youtube
GJERNINGSPERSONEN: 43 år gamle Tobias Rathjen utpekes av tyske medier som den antatte gjerningspersonen. Skjermdump: Youtube Vis mer

Skutt mot bar

I Tyskland foregår det nå en bred etterforskning av masseskytingen.

Ifølge politiet i Südost-Hessen – Offenbach ble det først avfyrt skudd i Hanau onsdag kveld rundt klokka 22. Avisa Bild skriver at det først ble skutt mot baren «Midnight», en såkalt hookah-bar der det røykes vannpipe, der tre personer skal ha mistet livet.

Ifølge nyhetssiden op-online.de skal vitner skal ha hørt åtte til ni skudd bli avfyrt ved den første skytingen.

Et mørkt kjøretøy ble ifølge politiet sett kjørende derfra. Gjerningspersonen skal så ha tatt seg videre til bydelen Kesselstadt og ha skutt mot en annen hookah-bar i Kurt-Schumacher-Platz-området. Fem personer ble drept der.

Hanau ligger omtrent 20 kilometer øst for Frankfurt am Main og har omkring 100 000 innbyggere.

SKYTING: Ni personer er bekreftet døde etter en skyting i Tyskland. Foto: AP Photo/Michael Probst/NTB Scanpix.
SKYTING: Ni personer er bekreftet døde etter en skyting i Tyskland. Foto: AP Photo/Michael Probst/NTB Scanpix. Vis mer

Kondolanser fra Merkel

Tysklands statsminister Angela Merkel uttrykker sin medfølelse til de som er rammet av skytemassakren.

- Denne morgenen er våre tanker hos innbyggerne i Hanau, hvor denne grusomme gjerningen ble utført. Vår dypeste medfølelse går til de pårørende, som sørger over sine døde. Vi håper at de som er såret, snart vil bli bedre, sier Merkel gjennom en talsperson.

Hele Norges coronakart