Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

TOBIAS BLIR SYK AV VANLIG MAT

Det beste Tobias (5) vet er brødskive med smør og brunost. Men han må gjerne nøye seg med hirsegrøt laget på vann. Han tåler ikke å spise «vanlig mat». Han får vondt i magen og blir urolig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Han er ikke alene om å bli syk av matvarer med melk, hvete, soya, egg og endel andre vanlige ingredienser. Matvareintoleranse, særlig protein-intoleranse ser ut til å bli stadig mer utbredt både blant barn og voksne.

Norsk Næringsmiddelforum arrangerer i dag en stor konferanse om matvareallergi- og intoleranse i Oslo.

De mener mange er plaget av dette, men det finnes i Norge ingen data på forekomsten. I andre europeiske land oppgir opptil 20 prosent av befolkningen at de reagerer på maten.

Alle matvarer kan forårsake matallergi eller intoleranse. Hvilke matvarer man ikke tåler, er dels avhengig av hva man spiser mye av. Mange forbrukere tror også at tilsetningsstoffer er årsaker til allergiske reaksjoner.

Vet lite

Legene vet generelt lite om plager og sykdom som kommer av mat. Folk som oppsøker helsevesenet føler seg ofte avvist og mistrodd, og får ingen hjelp.

Slik var det også for Tobias' mor, Marianne Kruger, på Romsås i Oslo. Først nå, etter fem år, og uttalige legebesøk og sykehusundersøkelser til ingen nytte, har gutten fått «diagnosen» matvareintoleranse. Den fikk han på Balderklinikken i Oslo, der leger, homeopater, ernæringsfysiologer o.a. samarbeider på tvers av profesjonsgrensene.

Vondt i magen

- Det var en lettelse å få bekreftet det jeg alltid har hatt mistanke om, nemlig at Tobias ikke tålte maten han fikk. Han har aldri hatt fast avføring. Det kan ikke være normalt at et barn har konstant diare og så vondt i magen at han må få smertestillende tabletter. Han blir også hyperaktiv og lett aggressiv etter at han har spist visse typer mat, forteller moren.

På tross av disse opplysningene har hun fått beskjed om at «det sikkert ville gå over», og at hun var unødig bekymret.

Tobias har også astma, og det kan være en mulig sammenheng mellom dette og matvareintoleransen.

Det viktigste for femåringen er at han unngår mest mulig av mat med hvete, rug, soya, melk, egg og fisk. Undersøkelsene ved Balderklinikken tyder også på at han ikke tåler gjær, sukker, sitrusfrukter.

Kostbart

- Dette betyr at han ikke kan spise vanlig brød med ost eller leverpostei, ikke smør og margarin, kaker og kjeks, ikke pølser og kjøttaker. Sjokolade går heller ikke, det betyr hyperaktivitet og diare, forteller mamma Marianne.

Det er soya, egg og melk i svært mange vanlige vanlige matvarer. Frukt og grønnsaker går imidlertid bra, og rent kjøtt.

Kruger må kjøpe inn spesialmatvarer i helsekostbutikk til sønnen. Dinkelmelk kan brukes i stedet for hvetemel, men koster 100 kroner kiloen. Solsikkemargarin koster 22 kroner for en pakke, spaghetti laget på maismel koster 25 kroner for 200 gram, for å ha nevnt noen eksempler.

For en enslig mor uten arbeidsinntekt tærer dette hardt på husholdningsbudsjettet, men trygdekontoret har stilt seg avvisende til at hun får dekket ekstraomkostningene ved sønnens sykdom.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media