Todd nekter å dra fra New Orleans

Gustav har begynt sine herjinger. Flom og tornadoer i Louisiana.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Siste: Klokka 16 i dag norsk tid, ble Gustav klassifisert som en kategori 2-orkan.

(Dagbladet.no): I 13-14 tida i ettermiddag kom orkanen Gustav innover fastlandet i Lousiana sør i USA med enorme nedbørsmengder, lyn, torden, kraftig vind og tornadoer.

New Orleans har fått merke starten, det er allerede flom i gatene, trær og strømledninger er revet ned av vinden og regnet. Store områder har nå ikke tilgang til strøm.

Over to millioner mennesker har flyktet fra området og myndighetene har beordret tvangsevakuering. Men noen, deriblant Todd Browning nekter å forlate hjemmet sitt i New Orleans.

- Jeg var enten tvunget til å bli evakuert uten å vite hvor jeg ble sendt, eller å holde ut her. Jeg har bare vært her et år og ønsket å se en orkan. Jeg ville ikke bli sendt til gud-vet-hvor og måtte klare meg selv, sier Browning til clickhouston.com.

Jeffrey Carreras er en annen som nekter å dra. Etter Katrina ble restauranten hans rasert til tross for at politiet hadde lovet å beskytte den. Nå vil han ikke risikere levebrødet.

- Jeg har hagler og rifler, jeg har faktisk samlet sammen en del, så jeg har mer enn nok våpen og ammunisjon, sier han til AP.

Kan vare i flere dager

Deacon Guidry, brannsjefen i Grand Isle, like sør for New Orleans, sier flommen kommer innover landet på samme måte som under Katrina. Han inspiserte området i morgentimene i dag og så allerede da hustak som ble blåst bortover.

Todd nekter å dra fra New Orleans

- Foreløpig holder dikene på stranda her, men vannet har begynt å stige kraftig, sier Guidry til CNN.

Tidlig i formiddag kom det meldinger om hustak som har blåst av og andre skader fra byen Waggaman i Lousiana, melder tv-kanalen WDSU. Det er også rapportert flere tornadoer i området rundt New Orleans.

Meteorologene frykter nå at orkanen vil ligge over Texas og Lousiana i flere dager og øke risikoen for kraftig flom i området på grunn av sterk vind og kraftig nedbør.

11 millioner rammes

Over to millioner mennesker hadde flyktet fra området før orkanen nådde land, og New Orleans er omgjort til en spøkelsesby med bare 10.000 mennesker.

Men Ronald Jug Dufrene holder seg på rekebåten sin som ligger til kai et stykke sør for New Orleans.

- Jeg føler meg like trygg der som noe annet sted, sier han til CNN.

Mer enn 11 millioner mennesker i fem ulike delstater risikerer å bli rammet av uværet, som ventes å nå New Orleans mandag ettermiddag norsk tid.

VIL IKKE REISE: I det franske kvarteret i New Orleans styrter regnet ned og orkanen nærmer seg. Men innbygger Todd Browning nekter å forlate hjemmet sitt, til tross for myndighetenes ordre om å evakuere. Foto: Scanpix/EPA/ERIK S. LESSER
VIL IKKE REISE: I det franske kvarteret i New Orleans styrter regnet ned og orkanen nærmer seg. Men innbygger Todd Browning nekter å forlate hjemmet sitt, til tross for myndighetenes ordre om å evakuere. Foto: Scanpix/EPA/ERIK S. LESSER Vis mer

Over 1.600 mennesker mistet livet da Katrina for tre år siden la 80 prosent av New Orleans under vann. Katrinas ødeleggelser skal ha kostet 400 milliarder kroner. Innsatsen for å evakuere befolkningen har vært av en helt annen karakter nå enn da.