Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tøff da det dro seg til

Det ble brått stille da Sorn Chan (25) plutselig ba kronprins Haakon tre et kondom på en trepenis.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SIEN REAP (Dagbladet): Et diskusjonsmøte om hiv/aids i en liten landsby i Kambodsja fikk en pikant vending for kronprinsen i går.

-  Bruker folk kondomer i Norge? spør en sped stemme.

-  Ja, der, som her, er det viktig å beskytte seg. Jeg har et sitat jeg vil si til dere: Bekjemp viruset, ikke de som er bærere av det, sier kronprinsen.

Alt er sagt nå, de vesle munkene spiller snart opp, kronprinsen er i ferd med å reise seg, «jammen gikk det som smurt dette også», tenker kanskje Slottets informasjonssjef. Han har nylig hisset seg opp, en fotograf mente det ville være på sin plass at også kronprinsen tredde kondom. Det ble avverget.

Demonstrasjon

-  Eh, jeg har et spørsmål til, sier en mann aller bakerst.

Alle snur seg.

-  Hvis det er slik at det ikke er diskriminerende å tre på kondom, vil Hans Kongelige Høyhet demonstrere for oss?

Det blir stille blant de UD-ansatte, ekstra stille rundt Slottets informasjonssjef, Sven Gj. Gjeruldsen.

Kronprinsen reiser seg, stiller seg opp foran hiv-smittede Yann Touch, husker på at det ikke er luftbobler der de ikke skal være, som de nettopp har lært, og trer kondomet på trepenisen. Også kronprinser kan tre et kondom.

Spørsmålet kom fra en viss Sorn Chan (25), hun torde bare ikke stille det selv.

-  Jeg ville at han skulle vise oss at ingen blir diskriminert av å bruke kondom. Her er ikke mennene modige nok til å beskytte seg.

Samme verdighet

Kronprinsen fikk i går høre historiene til kvinner som ble smittet av mennene sine på en nasjonal workshop mot spredning av hiv.

-  Det er viktig å stå fram selv om man har hiv, for alle mennesker har den samme verdighet, sa kronprinsen til dem.

Kvinnene har fortsatt lite de skal ha sagt overfor mennene i Kambodsja.

-  Det er mennene som kommer hjem med pengene, og kvinnene er lydige. Mennene bruker makt. Her går alle på bordell. Å holde seg til en kone, er ikke noe man diskuterer, sier Tea Phalla, doktor og direktør ved for de nasjonale aids-myndighetene.

-  Det er vanskelig å overtale menn til å bruke kondom selv om de vet de kan bli hivsmittet og føre smitten videre. Mennene kommer for å få nytelse, ikke gode råd, sier Paeng Phaozan (24). Hun ble hiv-smittet av mannen sin for fire år siden. Han døde av aids i år.

EN HIV-SMITTET OG KRONPRINSEN: Yann Touch (46) ble hiv-smittet av sin ektemann. I går ba hun landsbybefolkningen sin om å respektere de hiv-smittede og oppfordret dem til å bruke kondom. Og kronprins Haakon viste villig hvordan man trer den på.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media