Tøff dag for finansakrobat

I over to år har Thomas Øye skyldt sine kreditorer mellom 70 og 120 millioner kroner. I dag kan han bli slått konkurs.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I over to år har Thomas Øye jobbet dag og natt for å blidgjøre sine kreditorer - og så langt har han klart det. Når han i dag møter i Oslo skifterett er det konkursboet til den tidligere samarbeidspartneren Cato Sælid som står på motsatt side. Konkursboets advokat mener at Øye skylder boet 16,9 millioner kroner. Øyes advokat, Stein Inge Spurkland, mener kravet ikke kan dokumenteres.

- Dette er et miljø hvor de fleste avtaler gjøres muntlig. Det gjør at det blir vanskelig å vite hvordan retten forholder seg til disse kravene, sier Spurkland til Dagbladet.

Jobber mot klokka

Thomas Øye ble rekordrik på vel ett år. Nedturen kom like fort som suksessen.

Thomas Øye

Thomas Øye

Alder: 31 år.

Yrke: Investor.

Utdannelse: Påbegynte jusstudier.

Ifølge utskrift fra likningen for 1999 har han 0 i inntekt og 0 i formue. Skylder kreditorene rundt 100 millioner kroner

Først ansatt i meklerfirmaet Norse Securities, og spådd ei lysende framtid som aksjemekler. Begynte for seg selv i 1998, og konsentrerte seg om selskaper som ikke er notert på børsen.

Var en periode god for 270 millioner, men korthuset falt sammen.

I mai 2000 ble det første gang kjent at han skyldte rundt 70 millioner kroner til sine kreditorer. Siden har hverdagen stort sett gått med til å betjene den økende gjelden. Flere finansieringsplaner har blitt lansert uten annet resultat enn at finansakrobaten har kjøpt seg mer tid.

Dagbladet kjenner til at Øye de siste dagene har jobbet hardt for å få i land en avtale, og flere kreditorer skal være på glid. I dag er det ubønnhørlig skjebnedag i rettssalen.

- Jeg representerer Øye bare i denne ene saken, og forholder meg til den. Kravet er på 16,9 millioner kroner fordelt på åtte poster. Det er bare ett av disse kravene som vi oppfatter som reelt, men dette kravet er det etter vår oppfatning banken og ikke konkursboet som kan rette, sier Spurkland.

- Vi jobber hardt og tror på en løsning. Jeg håper rettferdigheten vil seire i denne saken, sier Thomas Øye til Dagbladet.

Mer dokumentasjon

Konkursboets advokat, Frode Finnøy, mener det er riktig å gå rettens vei mot finansakrobaten.

- Vi har ikke mottatt noe tilbud om oppgjør, og derfor havner saken i skifteretten. Nå er det opp til dommeren å avgjøre hva som skjer videre. Dersom Øye blir slått konkurs, stiller alle kreditorene på lik linje, sier Finnøy.

- Har det vært kontakt mellom partene den siste tida?

- Det har jeg ingen kommentar til.

Øyes advokat regner det som lite sannsynlig at det blir åpnet konkurs i dag.

- Her bør i det minste begge parter få anledning til å komme med ytterligere dokumentasjon, sier Spurkland.

MØTER I RETTEN: Både Thomas Øye selv, og hans advokat, bekrefter at finansakrobaten vil møte i Oslo skifterett i dag. Konkursboet til en av Øyes tidligere samarbeidspartnere har begjært ham konkurs.