Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tøff dame

Navn: Elizabeth Hanford DoleAlder: 62 Yrke: Presidentkandidat

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hillary Rodham Clinton og Elizabeth Dole. Onde tunger påstår at forskjellen på de to viktigste damene i amerikansk politikk er at den ene har en mann som må settes i salpeter, mens den andre har en mann på Viagra. Nå kan Elizabeth Dole bli første kvinne på fremste plass i Det hvite hus. Ingen er i tvil om at hun har de formelle kvalifikasjonene: Utdannelse både som statsviter og jurist, 30 år i det offentliges tjeneste, blant annet både arbeids- og transportminister under henholdsvis Reagan og Bush. Fra 1991 til ganske nylig var hun president i det amerikanske Røde Kors. Mens hun drev valgkampen, som ikke førte fram, for ektemann og senator Robert (Bob) Dole, var det stadig flere som spurte når den «riktige» Dole skulle stille.Da hun i denne uka offisielt lanserte sitt kandidatur i Iowa, tillot hun seg likevel å si at hun ikke var politiker. Det er nesten like treffende som da Clinton påsto at oralsex ikke er sex. Starten på hennes kampanje i Iowas hovedstad Des Moines viste henne i den rolle hun mestrer mer suverent enn noen annen: Et velregissert show hvor hun med trådløs mikrofon vandrer rundt i salen og gir til gode et budskap som er detaljregissert ned til minste tankestrek og håndbevegelse. Ord for annet var det identisk med den 15 minutter lange betalte reklamen hun nå kjører i nøkkelstatene Iowa og New Hampshire.Intet er som kjent umulig i amerikansk politikk. Selvfølgelig er det mulig at fru Dole trekker det lengstre strået og går seirende ut av den republikanske kappestriden om å bli partiets presidentkandidat og siden slår demokratenes mann, som etter alle solemerker blir Al Gore. Hun har penger, støtte, utseende, erfaring. Likevel er det få forståsegpåere som tror hun vil lykkes. Det innvendes at hun er for glatt, for flink (riktig: dette sies aldri om en mann) og i alle fall for gammel.Dessuten snakker hun om saker republikanske kandidater alltid snakker om: Senkede skatter, økte forsvarsutgifter, mer politi. Hun vil høyne den offentlige moral og spør ikke som Ronald Reagan: Har vi det bedre i dag enn for fire år siden? Hun spør: Er vi bedre? Som ungjente had de hun kallenavnet «Liddy» og var kjent som en tåreperse.

- Elizabeth Dole ømskinnet? svarte en av hennes medarbeidere en journalist i Des Moines. - Hun er en tøff negl, like hard som hennes frisyre.Dessuten er hun nesten norsk. Hun var her på ferie i 59 og i 84 som gjest ved en europeisk konferanse for samferdselsministrer.