Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tøff høst i vente for Bondevik

Mens statsminister Kjell Magne Bondevik slapper av i sommerferien, er det kommet stormvarsler. Skal man tro opposisjonens ledende talsmenn, og også medlemmer i hans egen regjering, vil det bli en tøff høst for regjeringen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Når budsjettet for 1999 legges fram, vil ikke regjeringen kunne skylde på at andre har lagt føringene slik tilfellet var i år. Bondevik har gitt klart uttrykk for at det er i forbindelse med 99-budsjettet at folk skal få se hva treparti-regjeringen virkelig står for.

Erfaringene etter snart ett år med sentrumsregjering, viser at det ikke skal bli lett å få til en sentrumspolitikk med klar profil. Uttalelsene fra Høyres Jan Petersen og Fremskrittspartiets Carl I. Hagen gir ikke løfter om at det skal gis ved dørene. Betalingen for samarbeid er at politikken dreies i deres retning.

Ap ingen partner

Arbeiderpartiet synes heller ikke å være noen aktuell partner for regjeringen. Sommerens utspill fra Thorbjørn Jagland varsler ingen oppmyking fra den kanten.

I tillegg til dette kommer kravene fra næringsminister og Venstre-leder Lars Sponheim om at det må føres en mer næringsvennlig politikk om hans parti skal fortsette i regjeringen. På sikt er dette kanskje det alvorligste som har skjedd i sommer. Er det alvorlig ment, kan det være et signal om at det finnes problematiske politiske forskjeller mellom regjeringspartiene, og om en begynnende slitasje i regjeringen.

Uklarhet

Regjeringen har hele tiden med styrke hevdet at den skal være blokkuavhengig. Dette fordrer samarbeid både med høyresiden og venstresiden. Resultatet av dette blir lett en politikk uten sammenheng.

Kompromisset med Høyre og Frp før sommerferien førte til skattelettelser på rundt 1 milliard kroner i forhold til regjeringens opprinnelige forslag. Skal det inngås samarbeid med Ap, vil det etter alt å dømme bli skatteskjerpelser for blant annet næringslivet. Hvordan næringsministeren skal kunne akseptere dette etter sitt siste utspill er ikke lett å forstå.

Høst-strid

Den interne striden mellom partiene i regjeringen, kan komme klarere for dagen til høsten enn den har gjort så langt. Det er liten tvil om at både Senterpartiet og Venstre nå vil ha noe igjen for å være med i form av konkrete forslag. Den store saken i 1998 - kontantstøtten - er ikke noen flaggsak verken for Venstre eller Sp.

Dette kom tydelig fram da finansminister Gudmund Restad tok til orde for at utvidelsen av kontantstøtten kanskje kunne utsettes til økonomien var blitt bedre. Det tok ikke mange timene før statsministeren gjorde det klart at kontantstøtten ikke skulle røres.

Krevende oppgave

Statsministeren står derfor foran en svært krevende oppgave når regjeringen går inn i sluttbehandlingen av budsjettet for 1999. Det vil ikke bli enkelt å lage et budsjett der alle partier føler at de får gjennomslag for sine hjertesaker, samtidig som ikke utgiftsøkningen sprenger alle akseptable rammer.

Den politiske høsten blir helt sikkert spennende. Den kan også bli dramatisk. Selv om regjeringens vilje til makt synes stor, kan motstanden i Stortinget, og kanskje også internt i regjeringspartiene, bli så stor at prisen for å fortsette i regjeringskvartalet blir for høy, også for Kjell Magne Bondevik.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!