Tøff hybel- kamp

Endeløse ventelister på studenthybler i de store byene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bare i Oslo er det nå 5200 søkere på i alt 150 ledige studentboliger, og situasjonen er så prekær at Studentsamskipnaden i Oslo (SiO) i neste uke vil begynne å annonsere etter private utleiere som de kan videreformidle boliger for.

Alt for å hjelpe studenter som sliter på det tøffe boligmarkedet i hovedstaden. Også studentsamskipnadene i Bergen, Trondheim, Stavanger og Tromsø melder om spesielt lange køer og stramt boligmarked.

– Sulteforing

Norsk Studentunion (NSU) er oppgitt over situasjonen, og mener Kunnskapsdepartementet nedprioriterer studentboliger.

– Djupedal sulteforer studentsamskipnadene. Vi krever at regjeringen nå begynner å følge løftet sitt om å bygge 1.000 studentboliger i året, sier NSU-leder Per Anders Torvik Langerød til Dagbladet.

Han krever også at kunnskapsminister Øystein Djupedal (SV) kommer på banen med en handlingsplan for hvordan utbyggingen skal skje, og at studentboliger prioriteres i høstens statsbudsjett.

– I dag er situasjonen slik at du må være rik eller kjenne noen for å finne et sted å bo i de store byene. Det skal ikke være slik at lommeboka skal avgjøre hvor du kan studere, og situasjonen er særlig alvorlig for førsteårsstudentene, mener Torvik Langerød.

Renta får skylda

STÅR I KØ: Mani Hussaini (19) er en av mange som fortviler over det trange studenthybelmarkedet i Oslo i høst. Situasjonen har aldri vært verre. Foto: Truls Brekke/Dagbladet
STÅR I KØ: Mani Hussaini (19) er en av mange som fortviler over det trange studenthybelmarkedet i Oslo i høst. Situasjonen har aldri vært verre. Foto: Truls Brekke/Dagbladet Vis mer

Administrerende direktør i SiO, Lisbeth Dyrberg, bekrefter at de har betydelig flere søkere enn noen gang tidligere. Det kan ha flere årsaker.

– En ny nettportal har gjort det lettere å søke hos oss, men økningen kan også skyldes at den stigende renta får flere studenter til å være avventende i forhold til å kjøpe bolig, sier Dyrberg.

Statssekretær Per Botolf Maurseth (SV) i Kunnskapsdepartementet sier at han vil ta med seg forslaget fra NSU om å komme med en handlingsplan, men vil ikke forskuttere hva som vil skje i statsbudsjettet.

– Vi er opptatt av å ha et godt studentbolig-tilbud, og vurderer situasjonen fortløpende, men jeg kan ikke love noen opptrapping i byggingen her og nå, sier han til Dagbladet.