Bare i Oslo er det nå 5200 søkere på i alt 150 ledige studentboliger, og situasjonen er så prekær at Studentsamskipnaden i Oslo (SiO) i neste uke vil begynne å annonsere etter private utleiere som de kan videreformidle boliger for.
Alt for å hjelpe studenter som sliter på det tøffe boligmarkedet i hovedstaden. Også studentsamskipnadene i Bergen, Trondheim, Stavanger og Tromsø melder om spesielt lange køer og stramt boligmarked.
Sulteforing
Norsk Studentunion (NSU) er oppgitt over situasjonen, og mener Kunnskapsdepartementet nedprioriterer studentboliger.
Djupedal sulteforer studentsamskipnadene. Vi krever at regjeringen nå begynner å følge løftet sitt om å bygge 1.000 studentboliger i året, sier NSU-leder Per Anders Torvik Langerød til Dagbladet.
Han krever også at kunnskapsminister Øystein Djupedal (SV) kommer på banen med en handlingsplan for hvordan utbyggingen skal skje, og at studentboliger prioriteres i høstens statsbudsjett.
I dag er situasjonen slik at du må være rik eller kjenne noen for å finne et sted å bo i de store byene. Det skal ikke være slik at lommeboka skal avgjøre hvor du kan studere, og situasjonen er særlig alvorlig for førsteårsstudentene, mener Torvik Langerød.
Renta får skylda

Administrerende direktør i SiO, Lisbeth Dyrberg, bekrefter at de har betydelig flere søkere enn noen gang tidligere. Det kan ha flere årsaker.
En ny nettportal har gjort det lettere å søke hos oss, men økningen kan også skyldes at den stigende renta får flere studenter til å være avventende i forhold til å kjøpe bolig, sier Dyrberg.
Statssekretær Per Botolf Maurseth (SV) i Kunnskapsdepartementet sier at han vil ta med seg forslaget fra NSU om å komme med en handlingsplan, men vil ikke forskuttere hva som vil skje i statsbudsjettet.
Vi er opptatt av å ha et godt studentbolig-tilbud, og vurderer situasjonen fortløpende, men jeg kan ikke love noen opptrapping i byggingen her og nå, sier han til Dagbladet.