Tøff konkurranse for Hilde

Hilde Frafjord Johnson er ikke den eneste som drømmer om sjefsjobben i UNDP. Minst fire andre nevnes nå som mulige kandidater.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HOUSTON (Dagbladet): Etter at Dagbladet skrev om de manglende initiativene fra Bondevik og den norske regjering for å fremme sosialantropologen Hilde Frafjord Johnson (41) som ny sjef for FNs utviklingsprogram, har norske myndigheter tatt grep.

Flere utfordrere

Men det er langt fra opplagt at utviklingsminister Hilde Frafjord Johnson får jobben, selv om hun skal være generalsekretær Kofi Annans personlige favoritt. Dagbladet får bekreftet fra FN at Annan har et godt inntrykk av Frafjord Johnson.

Hennes fremste utfordrer er baronesse Valerie Amos , (51). Jurist og Labour-politiker, født i Guyana i Sør-Amerika. Tidligere var hun utviklingsminister i Tony Blairs regjering, nå er Amos leder i Overhuset. Hun var den første svarte kvinne som ble minister i England. Dagbladet får bekreftet at engelskmennene offisielt har lansert henne til jobben.

Frafjord Johnson og Amos er favorittene. Men tre andre navn nevnes som outsidere. Finansminister Trevor Manuel (49) fra Sør-Afrika blir pekt ut som et spennende navn. Sivilingeniøren gjorde karriere i ANC, før han de siste åra har hatt forskjellige ministerposter.

Ekspresident Fernando Henrique Cardoso (73) fra Brasil er nevnt, men alderen taler ikke til sosiologens fordel.

Også nederlenderen Ad Melkert (49) som i dag jobber i Verdensbanken, er en sterk kandidat, hvis han stiller. Statsviteren Melkert er tidligere minister i flere sosialdemokratiske regjeringer i Holland. Han har også vært leder av Arbeiderpartiet.

Flere nordmenn i FN

 FAVORITT: Hilde Frafjord Johnson er favoritt til å få jobben som sjef for UNDP - FNs utviklingsprogram. Foto: Bibiana D. Piene/Scanpix
FAVORITT: Hilde Frafjord Johnson er favoritt til å få jobben som sjef for UNDP - FNs utviklingsprogram. Foto: Bibiana D. Piene/Scanpix Vis mer

Fra kilder i UD blir det sagt til Dagbladet at det som kan tale mot Frafjord Johnsons kandidatur er at det allerede er flere nordmenn i FN i New York - visegeneralsekretærene Jan Egeland og Terje Rød-Larsen.

I dag er Norge en av de største bidragsyterne til FN. I UNDP skal Norge være det tredje største giverlandet.

-  Dette er ikke en valgkamp, som da stillingen i WHO ble besatt (Gro Harlem Brundtland, red.anm.). Derfor skal vi ikke bedrive valgkamp på samme måte, sier utenriksminister Jan Petersen som tidligere denne uka lanserte Hilde Frafjord Johnson som kandidat.

ADLET: Baronesse Valerie Amos fra England blir regnet som en sterk kandidat til UNDP.