Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tøff kritikk mot Valla-psykiaterne

Mener granskningen av LO-lederen var uetisk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lederen i Norsk Psykiatrisk Forening retter sterk kritikk mot psykiaterne Odd H. Hellesøy og Lars Weisæth som var involvert i granskningen av Gerd-Liv Valla.

- Når helsepersonell skal underkaste mennesker en faglig analyse av deres psyke og karakter, må det være en selvfølge at det skjer i samråd og samtykke med den det gjelder, sier leder Jan Olav Johannessen i Norsk Psykiatrisk Forening til Klassekampen.

Han har vanskelig for å forstå beveggrunnen til at to så respekterte fagfolk som Hellesøy og Weisæth involverte seg i Valla-granskningen. Psykiaterne var sakkyndige i Fougner-utvalget.

- De har i praksis medvirket til at Valla ble utsatt for en uetisk behandling, i strid med alle intensjoner i helselovgivningen, sier Johannessen.

Nå oppfordrer han psykiaterne til å bistå Valla i å få innsyn i alle relevante dokumenter.

Psykiaterne selv mener kritikken bygger på en misforståelse.

- Hadde beskrivelsen som Johannessen legger fram vært riktig, hadde vi brutt en rekke etiske og helsefaglige prinsipper. Men vi har ikke hatt rollen som leger i denne sammenhengen. Vi har hatt et oppdrag som sakkyndige, og der gjelder andre spilleregler enn helselovgivningen, sier Hellesøy og Weisæth.

De mener deres fremferd ikke var ansvarsfraskrivelse, men etterlevelse av spillereglene.

BLE GRANSKET: Gerd Liv Valla gikk av som LO-leder etter Fougner-utvalgets kritikk av hennes opptreden i Yssen-saken. Psykiaterne Hellesøy og Weisæth var utvalgets sakkyndige. Foto: Scanpix
BLE GRANSKET: Gerd Liv Valla gikk av som LO-leder etter Fougner-utvalgets kritikk av hennes opptreden i Yssen-saken. Psykiaterne Hellesøy og Weisæth var utvalgets sakkyndige. Foto: Scanpix Vis mer

- Vi inngikk en avtale med oppdragsgiver på det grunnlag at det skulle være opp til dem å bestemme hvordan vår rapport skulle brukes, sier Hellesøy og Weisæth.

(©NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media