Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tøff medisin

Som vanlig er også i år medisin det vanskeligste studiet å komme inn på. Men flinke Camilla (20) valgte heller å følge hjertet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Susanne Louise Kaluza

For å komme inn på medisinstudiet i Oslo må du ha 70,2 poeng. Sammen med medisinstudiene i Trondheim, Tromsø og Bergen topper det årets liste over de vanskeligste studiene å komme inn på.

Camilla Wold Knudsen (20) vurderte å søke medisinstudiet, men til slutt valgte hun å søke etter hjertet. Nå er hun kommet inn på internasjonale studier på Universitetet i Oslo.

- Jeg måtte faktisk sjekke både to og tre ganger for se at det virkelig var sant, sier Camilla.

Høye krav

Ikke alle håpefulle var like glade som Camilla i går. På journalistutdanningen var det mange som ikke kom inn.

Medielinjene krever også svært høye karakterer. Journaliststudiene i Oslo, Volda, Stavanger og Bodø krever alle over 60 poeng for å få plass, viser tall fra Samordna opptak.

I alt 87776 personer har søkt opptak til universiteter og høyskoler i år. Det er 5,3 prosent flere enn året før.

- Dette skyldes sannsynligvis et strammere arbeidsmarked, forklarer informasjonskonsulent i Samordna opptak, Henrik Rødsæther.

89 prosent av søkerne har fått studieplass, og 57 prosent har fått plass på førstevalget. 7000 kvalifiserte søkere har ikke fått studieplass, men de kan søke på alle de 4000 ledige studieplasser på Restetorget.

Camilla er glad for at hun slipper det, selv om hun ikke følte seg trygg etter å ha søkt et studium hun visste ville være vanskelig å komme inn på.

- Man må jo tørre å satse, sier Camilla.

Vil ikke bli ingeniør

Ingeniør er blant de minst populære studiene i år. Høgskolen i Sør-Trøndelag har ledige plasser på alle nesten alle ingeniørstudiene sine. Plassene er lagt ut på Restetorget, og opptaksleder, Eva Therese Voldhagen, håper på flere studenter.

- Det har vært en generell nedgang på ingeniørstudiene over hele landet den siste tida, og vi merker det veldig godt her hos oss, sier hun. Selv om forelesningssalene blir halvtomme, kommer ikke høyskolen til å legge ned noen studier.

Bedre oppfølging

- Vi lar alle studiene gå som normalt selv om alle plassene ikke er fylt opp. Det kommer til å være behagelig å være ingeniørstudent hos oss, for nå får jo hver elev bedre oppfølging og mer plass, sier Voldhagen.

SPENT STUDENT: - Jeg har vært litt skeptisk til Blindern før, men siden det bare blir 60 studenter i klassen, tror jeg vi kan få et godt miljø der. Dessuten har tre av venninnene mine også kommet inn, så nå gleder jeg meg til å komme i gang, sier Camilla Wold Knudsen (20).