Tøff Moskva-tur for Mette-Marit

Mette-Marit, som er plaget av flyskrekk, har ei tøff uke foran seg. For den gravide kronprinsessen har oppladingen til ukas Russlands-reise vært dårligst mulig, med feber og influensa.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Med influensa og feber herjende i kroppen i flere dager har det vært en tøff forberedelse for Mette-Marit, som er over seks måneder på vei.

Da kronprinsessen måtte takke nei til å være med på slottsmiddagen med regjeringen sist torsdag, fryktet mange at hun også måtte kansellere sin reise til Russland.

Men grytidlig i morgen setter kronprinsparet seg på flyet fra Gardermoen til St. Petersburg. Reisen foregår uten Marius, som må være hjemme for å gå på skole.

Vil ta det rolig

Ved 14-tida i morgen starter femdagerssturen som blir aller mest travel for kronprins Haakon.

Mette-Marit har på grunn av omstendighetene valgt å stå over flere av postene på programmet, også flere flyreiser.

I St. Petersburg skal paret besøke både guvernørpalasset Smolnyj og Vinterpalasset. De skal også overvære en oppsetning av «Svanesjøen» på det berømte Mariinskijteatret i St. Petersburg.

Til Moskva med tog

Kronprinsessen har ved flere anledninger hatt store problemer med å reise på grunn av flyskrekk. På reisen fra St. Petersburg til Moskva tirsdag kveld og natt er det droppet å ta fly til fordel for å reise med luksustoget «Den røde pil».

I Moskva venter to travle dager for kronprinsen, som skal stå for hoveddelen av det offisielle besøket. Norges ambassade i Moskva og Slottet har lagt opp til gode muligheter for at hun skal få slappe av mellom slagene.

Kronprinsen skal møte en av visestatsministrene, legge ned krans på Den ukjente soldats grav ved Kreml, møte krigsveteraner og ha samtaler med norske og russiske kultur- og handelspartnere.

Den norsk-russiske videregående skolen skal også besøkes, sannsynligvis av begge. Hun skal også delta på en mottakelse i ambassaden. Paret skal åpne Grieg- og Tsjajkovskij-konserten som markerer 160-årsdagen for Griegs fødsel og 120-årsdagen for Tsjajkovskijs død.

Shopping alene

Kronprinsen reiser alene til Murmansk hvor han skal besøke en base for atomdrevne isbrytere og se på atomubåter på Nordkalotten. Her skal han også overvære en «La Traviata»-forestilling.

Imens har Mette-Marit tid alene i Moskva. Hun kan da slappe av på hotellet, men får også anledning til å dra på førjulsshopping. Det er lagt inn muligheter for et museumsbesøk hvis hun ønsker det. Når Haakon kommer tilbake til Moskva fredag, får paret anledning til shopping og sightseeing i Moskva lørdag formiddag.

- På grunn av kronprinsessens graviditet er det mulig at hennes program vil bli endret underveis, opplyser Slottet. Russlands-reisen blir trolig Mette-Marits siste store representasjonsoppgave utenlands før fødselen. Fødselsterminen er 22. januar.

MOSKVA-METTE-MARIT: Kronprinsesse Mette-Marit har vært plaget av influensa i det siste, men velger å reise på offisielt besøk til Moskva selv om hun ikke er helt kvitt sykdommen.