Tøff påstand i barneransaken

- Denne dommen må være et tydelig signal om at barneran ikke blir akseptert , sa aktor Marit Bakkevig i Oslo byrett i ettermiddag. Aktoren går inn for at hovedmennene bak ransbølgen straffes med henholdsvis tre og to års fengsel, hvorav ett år betinget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bakkevig la ellers ned påstand om at en 17-åring må sone 120 dager i fengsel, samfunnstjeneste for en 18-åring og betinget fengsel for yngstemannen, en 16 år gammel gutt.

Vitner og ofre har utpekt en 19-åring av pakistansk opprinnelse som hovedmann i barneranssaken. Mannen, som blir betegnet som en klar gjengleder, er tiltalt for hele 24 ran. To av dem er grove. I tillegg må han svare for fire ransforsøk, vold, trusler og besittelse av 7 gram heroin og flere ulovlige våpen, mener aktor. Den andre hovedtiltalte, også 19 år, må svare for 11 ran, to ransforsøk og besittelse av hasj.

Truet med våpen
Det tok aktor nesten fem timer å gå gjennom voldsepisodene de fem er tiltalt for. Hele tida la hun vekt på at gjengmedlemmene valgte en klar strategi for å oppnå det de ville.

- Guttene brukte vold og trusler bevisst for å skremme unger til å gi fra seg penger og klær. De visste nøyaktig hvordan oppførselen deres virket på ofrene. Nettopp derfor slo de ofte til mot yngre barn, sa Bakkevig gang på gang.

Sirklet inn ofrene
Flere av ofrene har fortalt at ranerne virket hyggelige først.

- Hei du, kan du veien?

Men tonen hardnet fort:

- Hvis du ikke gir fra deg pengene dine, slår vi deg.

- Skal vi ta opp våpenet vi har i lomma?

Hvis ikke ranerne synes de fikk nok, måtte ofrene bla opp minibankkortet og ta ut penger.

Må straffes hardt
Etter aktors syn, er det lite som tilsier at guttene bør ha milde straffer.

- Fire av dem har vokst opp i stabile hjem. Jeg finner ingen forklaring på hvorfor de skulle velge å gå løs på barn. Den femte er intelligent, han kunne valgt å styre unna gjengen, sa Bakkevig.

Aktor la stor vekt på dommen i Asker og Bærum i forrige uke, fordi dommen gjalt barneran av samme kaliber.

For streng
Flere av forsvarerne mener at straffepåstanden er for streng.

- Aktor må ikke glemme at den siste dommen er anket, sa John Christian Elden, forsvareren til den hovedtiltalte 19-åringen som kan få tre års fengsel. Elden argumenterte også for at det ikke er tilstrekkelig bevist at hans klient har begått samtlige forbrytelser i tiltalen.

Harald Stabell, forsvareren til 19-åringen som kan få to års fengselsstraff, mener at aktors påstand er i tråd med flere dommer i lignende saker.