Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tøff start på uka: Varsler full storm og vindkast opp mot 30 meter i sekundet

OBS-varsel i flere fylker.

FULL STORM: Det varslet tøffe vinder i Nord-Norge på mandag. Illustrasjonsfoto: Paul Kleiven / NTB scanpix
FULL STORM: Det varslet tøffe vinder i Nord-Norge på mandag. Illustrasjonsfoto: Paul Kleiven / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det varsles full storm og vindkast på opp mot 30 meter per sekund i kyst- og fjordstrøkene i Finnmark. Også i Troms og i Lofoten er det ventet storm, og uværet kan etter hvert nå helt ned til Trøndelag.

Meteorologisk institutt har sendt ut OBS-varsel for Finnmark og skriver at det er ventet «sørlig opptil full storm 25 m/s utsatte steder. Lokalt kan det komme kraftige vindkast opp i 30 m/s», skriver metereologene videre.

Vakthavende metereolog i Tromsø, Rafael Gröte, forteller Dagbladet at det blir tøffe tak i Nord-Norge på mandag.

- Det er et lavtrykk som for øyeblikket ligger ved Jan Mayen som skaper de kraftige vindene. Det har en langstrakt front som treffer Troms og Finnmark i løpet av mandag. Først i Troms allerede i morgentimene, og så i Finnmark i løpet av formiddagen, sier Gröte.

Finnmark hardest rammet

Han sier landets nordligste fylke blir hardest rammet.

- Vi får vindstyrker opp i full storm, altså 50 knop eller mer. Nedslaget blir størst i Finnmark. I Nordland og Troms får vi trolig ikke mer enn full storm, eller liten kuling langs kysten.

Trøsten for dem som bor i nord er at uværet gir seg raskt. Allerede tirsdag er det verste over - for denne gang. Det ventes nye lavtrykk senere i uka.

- Det vil passere ganske raskt, faktisk. Det er en veldig tynn front og vi tror det meste er forbi innen natt til tirsdag. Da vil også den verste nedbøren være forbi og vindstyrken vil minke betydelig. Da står vi med liten eller stiv kuling i de utsatte plassene i Finnmark. Temperaturer holder seg som i dag, fortsetter Tromsø-metereologen.

OBS-varsel på Østlandet også

Det er også ventet uvær flere andre steder i landet på mandag. I Oslo kan det komme opp mot ti millimeter nedbør på mandag. Også i Bergen og Stavanger er det varslet mye nedbør, og Meteorologisk institutt har også sendt ut OBS-varsel i Oppland og Hedmark. Her er det derimot ikke vind som er problemet, men temperaturforskjellene mellom luft og bakke.

- Fronten som kommer inn er såpass stor at vi kjenner det i Sør-Norge også. Det blir i all hovedsak i form av nedbør. Mild luft som faller på en kald bakken er det største problemet, det blir ikke store vindstyrker i disse delene av landet, sier Grote.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!