Tøff-tøff-ferie i England

Ta plass! Utenfor London står det ekte Thomas-toget klar til avgang - og stadig flere turister løser billett.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ROPLEY (Dagbladet): I 65 år har det dampdrevne Thomas-toget gledet millioner av unger verden over. Serien dukker opp på norske TV-skjermer med jevne mellomrom, men i England er det Thomas-feber hele året.

EKTE THOMAS-TOG. Der kan unger kjøre et ekte Thomas-tog eller bli med på tur sammen med vennene til den lille blå sjarmøren som våkner til live ved hjelp av kull, vann og flammer.

To ganger i året arrangeres Thomas-uker i Ropley, omtrent halvannen times kjøretur sør for hovedflyplassen Heathrow.

På fire nedlagte jernbanestasjoner har man gjenskapt øya Sodor stasjonene som man kan lese om og se i TV-seriene om Thomas-toget.

Morgen til kveld. Fra morgen til kveld kjører Thomas og vennene Gordon, James, Edward, Toby, Annie, Clarabel, Henry og Percy på den lukkede jernbanelinjen mellom stasjonene Alresford, Medstead & Four Marks, Ropley og Alton.

- Rundt 40 000 besøker arrangementet årlig. Rundt 400 frivillige togentusiaster deltar for å gjøre arrangementet så bra som mulig, sier Colin Chambers, som leder Thomas-dagene, til Dagbladet.

SMILENDE FYRKJELE. Tusenvis av dugnadstimer er nedlagt for å gjøre togene så ekte som mulig. I tillegg går det med hundrevis av timer hvert år for å vedlikeholde maskinene og toglinjen.

Og alt det frivillige arbeidet belønnes med barneansiktene som stråler når Thomas tøffer inn på stasjonen med dampen rett til værs, et stort smil om fyrkjelen og lokføreren som tuter i fløyta.

I tillegg til å kjøre tog, får barna treffe den store runde kontrollsjefen og la seg avfotografere. Det er bygget en egen minidamptoglinje og en stor Thomas-butikk med alle tenkelige leker til salgs. I et telt vises Thomas-filmer, mens et trylleshow ruller dagen lang.

MINNER. Selv om Thomas-toget først og fremst er de yngstes arena, så er dette også topp underholdning for foreldre og besteforeldre.

- Lokomotivene og vognene er opprinnelig fra ’40- og ’50-tallet. Lydene, dampen og lukten av de gamle arbeidshestene får minnene til å strømme tilbake for den eldre garde. De gjenopplever barndommen, nå sammen med barnebarna sine, sier Colin Chambers.

I tillegg til å hilse på togene, kan man treffe dobbeltdekkeren Bertie og dampveivalsen Terence.

Thomas trekker to passasjervogner som ungene kan sitte i, og han drar fra stasjonen hvert kvarter. Vennene hans kjører mellom de andre stasjonene og har åtte tur/retur-avganger daglig. •Neste gang Thomas-dagene arrangeres i Ropley er, mellom 9. og 17. august.