Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tøffe dager for frivillige

De to tragiske båtulykkene på Nøtterøy og Tjøme ble en kraftprøve for de frivillige redningsmannskapene fra hjelpekorpsene til Røde Kors.

OPP AV VANNET:: Lars Jacob Hagen, leder for Ressurssenteret Tjøme, og Atle Rønning (til høyre), korpsleder Tjøme og Hvasser Røde Kors hjelpekorps, demonstrerer hvordan få folk opp av vannet. Noe som kan være vanskelig og tungt, Even Berbgan er modell.

Foto: Per Flåthe/Dagbladet
OPP AV VANNET:: Lars Jacob Hagen, leder for Ressurssenteret Tjøme, og Atle Rønning (til høyre), korpsleder Tjøme og Hvasser Røde Kors hjelpekorps, demonstrerer hvordan få folk opp av vannet. Noe som kan være vanskelig og tungt, Even Berbgan er modell. Foto: Per Flåthe/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TJØME (Dagbladet): Som en konsekvens av dette relanserer Norges Røde Kors en forsterket utgave av Sjøvettkampanjen, for å få folk til å bruke redningsvest. Det ble meddelt på kurs- og ressurssenteret til Tjøme og Hvasser Røde Kors hjelpekorps i går kveld.

For korpsleder Atle Rønning er dette gode nyheter etter svært anstrengende dager for medlemmene, som kom fra til sammen åtte hjelpekorps.

- Vi har vært forskånet for slike saker i mange år nå, men vi visste at det bare var spørsmål om tid før det ville skje. Vi trodde imidlertid ikke det skulle komme to ulykker så tett på hverandre, sier han.

Fungerer Sammen med andre deltakere, ble Sjøvettkampanjen som kalles Strandhugg, innviet med demonstrasjon i hvordan forskjellige redningsvester fungerer når folk faller i vannet. En kraftig påminnelse for deltakerne.

- Hadde de som var i båtene brukt redningsvest, kunne det hele ha endt annerledes, sier Rønning og de øvrige deltakerne.

Medlemmene i Røde Kors, som var samlet på foreningens kurssenter på Ferjeodden ved Vrengen bru, konkluderer med at redningsvesten er livsforsikringen din når du er på sjøen, og den bør være på hele tiden.

IDEELL:: Even Bergan demonstrerer redningsvest i bruk. Denne er ideel, da den snur folk rett vei.

Foto: Per Flåthe/Dagbladet
IDEELL:: Even Bergan demonstrerer redningsvest i bruk. Denne er ideel, da den snur folk rett vei. Foto: Per Flåthe/Dagbladet Vis mer

I år skal kampanjen kjøres i regi av hjelpekorps i Vestfold, Telemark og Aust-Agder. Neste år hele landet.

Godt trente - Hvordan klarer medlemmene dine å roe seg ned etter å ha vært med på denne typen tragiske ulykker, og så tett på hverandre?

- Vi driver et kurssenter, og skal lære bort til andre. Derfor står vi godt rustet til å ta oss av hverandre. I tillegg er samholdet enormt godt. Merker vi at det er noen som vil prate, da setter vi oss ned og snakker om det de har på hjertet, forklarer Rønning.

Hjelpekorpslederen understreker at trening og atter trening er grunnen til at medlemmene takler de utfordrende oppgavene det er å rykke ut for å redde liv eller søke etter savnede og antatt døde mennesker.

Ut til folket Rønning og de andre ønsker ikke bare å hjelpe medlemmene. Kunnskap om hva som redder liv og forebygger tragiske ulykker skal også ut til folket. Derfor går han og de andre helhjertet inn for en hver aksjon som får folk til å bruke redningsvest. Han har ingen illusjoner om at alle vil bruke vesten, men målet må være at så mange som mulig velger denne livsforsikringen.

- Vi skal i alle fall klare å nå ut til risikogruppa, sier han.

- Hvem er det?

TØFFE DAGER: Atle Rønning, leder av Tjøme og Hvasser Røde Kors hjelpekorps, forteller om tøffe dager for medlemmene.

Foto: Per Flåthe/Dagbladet
TØFFE DAGER: Atle Rønning, leder av Tjøme og Hvasser Røde Kors hjelpekorps, forteller om tøffe dager for medlemmene. Foto: Per Flåthe/Dagbladet Vis mer

- Det er alle de som kjører fort på sjøen, slår Rønning fast. Sammen med de øvrige deltakerne blir det samtidig konkludert med at de som faktisk er flinkest til å bruke redningsvest i dag, er barn og ungdommer. Verstingene er voksne fra 40 år og oppover.

Påbud - Men folk er flinkere nå, enn de var for 20 år siden, sier Rønning.

Medlemmene fra Røde Kors forteller om holdningene den gangen Sjøvettkampanjen ble lansert. Mange kjempet aktivt mot bare å ha redningsvester i båten. Det ble etter hvert påbudt. Nå jobbes det for å få til ordning som påbyr bruk av redningsvest så lenge folk er om bord i båtene, og sammenlikner dette med bilbelte og sykkelhjelm.

OPP AV VANNET: Lars Jacob Hagen, leder for Ressurssenteret Tjøme, og Atle Rønning (på kne), korpsleder Tjøme og Hvasser Røde Kors hjelpekorps, demonstrerer hvordan få folk opp av vannet, Even Bergan er modell.

Foto: Per Flåthe/Dagbladet
OPP AV VANNET: Lars Jacob Hagen, leder for Ressurssenteret Tjøme, og Atle Rønning (på kne), korpsleder Tjøme og Hvasser Røde Kors hjelpekorps, demonstrerer hvordan få folk opp av vannet, Even Bergan er modell. Foto: Per Flåthe/Dagbladet Vis mer