Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tøffe-Jan tar kontroll

- Det er jeg, og bare jeg som til slutt avgjør hva som blir Høyres ultimative krav i nye budsjettrunder med sentrumsregjeringen, sier Høyre-leder Jan Petersen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går morges vekket parlamentarisk nestleder Per-Kristian Foss Høyres landsmøte med at delprivatisering av Statoil må være et ultimativt krav for et nytt budsjettforlik mellom Høyre og regjeringen.

Jan Petersen avviser ikke at delprivatisering av Statoil er et klart krav, men understreker at det er Høyres leder som til sjuende og sist stiller de ultimative budsjettkrav overfor regjeringen.

- Når det gjelder reformeringen av Statoil, kan det gå raskere enn vi tidligere har trodd, sier Petersen.

Budsjett og krav

Høyre-ledelsen vil ikke igjen gå ut på forhånd med et klart enkeltkrav som fjorårets bastante nei til en eneste krone mer i skatt.

- Våre krav vil ligge innenfor det som er Høyres politikk og Høyres alternative budsjettforslag, sier Petersen.

Ett av de klareste kravene i Høyres program og alternative budsjettforslag, er fjerning av formuesskatten. Budsjettvirkningen er beregnet til rundt 6 milliarder kroner.

Et krav om å starte avviklingen av formuesskatten i neste års budsjett, vil trolig innebære et inntektstap på rundt en milliard.

I tillegg vil Høyre fjerne investeringsavgiften for å bedre kapitaltilgangen i næringslivet.

Vei, politi og helse

Høyre vil bevilge mer til veier og trafikksikring. For å opprettholde investeringstakten som regjeringspartiene og Høyre sto sammen om da Stortinget vedtok Norsk veg- og vegtrafikkplan for 1998- 2007, vil Høyre trolig plusse på veibudsjettet med en milliard.

Høyre sier nei til egne bilskatter i byene og statlige avgifter for bruk av veinettet rundt byene. I tillegg kommer krav om mer penger til politiet, trolig 200- 300 millioner.

I sin tale fredag gikk Jan Petersen inn for en lovfestet rett til behandling, og at den skal skje innen en individuell frist ut fra en medisinsk vurdering. Hvis pasienten ikke får behandling, skal det offentlige betale ved et annet offentlig eller godkjent privat sykehus i Norge eller i utlandet.

- Utgiftene til en slik reform må veies opp mot inntjening i form av lavere utgifter til sykepengeutbetalinger, sier finanspolitiker Børge Brende.