Tøffe-Jan

Navn: Jan Petersen Alder: 54 Yrke: Politiker

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Det er knappe fire måneder igjen til valget. Mens Carl I. Hagen ligger med brukket rygg og Thorbjørn Jagland får mest oppmerksomhet når han får kremkake i fjeset eller når han reiser i utlandet, har Jan Petersen drevet systematisk valgkamp. I årets tre første måneder har han besøkt landets samtlige fylker, noe han betrakter som oppvarming til langspurten som begynner når Høyres landsmøte er avviklet søndag. Nå lever han opp til kallenavnet han fikk etter et budsjettforlik, da Kristin Halvorsen kalte ham Tøffe-Jan.
  • Ellers er Jan Petersen så stillfarende og sympatisk som menneske at vi har syntes synd på ham mang en gang etter at han i 1994 ble formann i Høyre. Det var en uriaspost. Det var ikke blitt noen Kaci-effekt. Posisjonen som partileder hadde heller ikke brakt lykke og heder til Rolf Presthus eller Jan P. Syse da de forsøkte å lede partiet tilbake til storhetstida under Willoch. Valgkomiteen som skulle finne Kullmann Fives etterfølger, lette så lenge og så grundig at onde tunger påsto at de kunne ta den første mannen i blå blazer og grå benklær som passerte Høyres Hus.
  • Det er ikke noe galt å si om Petersen. Men det ga ikke noen flying start da hans første ytring som formann var: «Jeg er ingen nødløsning.» Hvorfor sa han det da? Og det var lettere å tro at hans neste replikk var basert på plikt enn på overbevisning: «Jeg har liddelig lyst på oppgaven. Det er en kjempeutfordring å få oss ut av 17-prosentnivået.»
  • I de neste årene gikk det ikke oppover. Det gikk nedover. Skyggen fra Fremskrittspartiet ble skremmende. Jan Petersen snakket om langsiktighet og fjerne mål. De kom ikke nærmere. Ikke før i dag. Nå snakkes det om en hemmelig forlovelse mellom Jan og Kjell Magne hvis velgerne sier nei til sentrumsalternativet. Og Høyre-skuta ser ut til å ha fått styringsfart for første gang på mange år.
  • Han er sønn av Kaare, som i mange år var formann i Den norske Bankforening, og nevø av Erling, økonomiprofessor og stortingsmann for Høyre. Jan er jurist og jobbet i Norad og hos Forbrukerrådet før politikken tok ham. 16 år gammel meldte han seg inn i Oppegård Unge Høyre. I 1976 overtok han ordførerklubba i Oppegård etter Rolf Presthus, og siden 1981 har han hatt fast plass på Stortinget, der han har vært et kunnskapsrikt og skattet medlem av utenrikskomiteen.
  • Skatt blir selvfølgelig et tema i valgkampen. Slik har det alltid vært. Nytt av året er at han har lært å forstå og elske fisk, og vil kjøre hardt på at landets framtid ligger i hav og fiskeoppdrett. Privat elsker han opera, sin kone Vesla og sine to barn.
  • Og jeg setter en halvliter på at det til høsten blir fornuftsekteskap med Kjell Magne.