Tøffe krav

Hun satt på bakrommet da regjeringen ble skapt i Hurdal, og mener Jonas Gahr Støre gjorde en generaltabbe. Synnøve Kronen Snyen mener SV ikke kan gi etter denne gangen heller.

PÅ BAKROMMET: Lederen i Sosialistisk Ungdom, Synnøve Kronen Snyen, er glad for at Wisting-feltet legges på is, men har flere krav. Foto: Amanda Giske / Dagbladet
PÅ BAKROMMET: Lederen i Sosialistisk Ungdom, Synnøve Kronen Snyen, er glad for at Wisting-feltet legges på is, men har flere krav. Foto: Amanda Giske / Dagbladet Vis mer
Publisert

Synnøve Kronen Snyen lister raskt opp Sosialistisk Ungdoms ønsker og ambisjoner: et oljefritt Arktis, mer til studentene, mer til bistand og flere kvoteflyktninger.

Men når spørsmålet er hvor langt hun faktisk kan akseptere at moderpartiet SV strekker seg, blir tenkepausen ti sekunder lang.

SV er i harde forhandlinger om dagen. Nå skal samarbeidets lillebror bli enige med regjeringspartiene om et endelig statsbudsjett.

- Jeg mener vi må ha gjennomslag på olje, slår Sosialistisk Ungdom-lederen til slutt fast.

- Vi må ha gjennomslag på at de som har minst, må få mer. Og vi må ha gjennomslag på internasjonal solidaritet.

Mye gjenstår

Ett av SVs viktigste krav kan nå ha fått en løsning.

Torsdag ble det klart at utbyggingen av Wisting-feltet som ligger omtrent 30 mil nord for kysten av Finnmark, er satt på pause. Equinor og partnerne i Wisting-prosjektet begrunnet det med økte kostnader.

Det er en seier for ungdomspartiet, forteller hun.

Snyen er tett på forhandlingene om statsbudsjettet, og hun møter partiledelsen i SV hver uke.

- Hva skal regjeringen nå gi SV for at dere får satt deres preg på budsjettet?

- Det er fortsatt mye som må gjøres i klimapolitikken. Vi krever blant annet at oljeskattepakka skrotes, ingen oljeboring ved iskanten, varig vern av sårbare og verdifulle områder og stans i leting etter ny olje, sier Snyen.

Den omstridte oljeskattepakka ble vedtatt av blant andre Ap og Sp som en støtte til oljeindustrien, og spesielt leverandørbedriftene, men er blitt kritisert for å stå i veien for det grønne skiftet.

Bak lukkede dører

Snyen beskriver det som flaut at regjeringen ikke har satt en stopper for Wisting-feltet tidligere.

- Det er stor motstand fra regjeringspartiene. Mye mer enn det mange tror.

- Hva mener du med det?

- Jeg fikk jo se hva som lå på bordet i Hurdal. Og det var skuffende greier fra regjeringen. Jeg tror folk forventet mer av Arbeiderpartiet på klima da de stemte på dem.

Tabben i Hurdal

Hun satt i SVs referansegruppe under en annen stor avgjørelse for partiet - å gå inn i regjering eller ikke. Ap, Sp og SV var samlet i Hurdal i Viken for å prøve å komme til enighet.

SV valgte å gå. Snyen forklarer at regjeringens skattepolitikk gjorde det umulig å få til tannhelsereformen, gratis SFO og å få ned forskjellene mellom folk. Og det ble umulig å nå klimamålene i Parisavtalen.

- Og det var for dårlig for oss, sier hun.

Hun mener Jonas Gahr Støre (Ap) og regjeringspartiene gjorde en stor tabbe i de sonderingene:

- De krevde at vi skulle binde oss til en skattepolitikk og en oljepolitikk før man i det hele tatt begynte å forhandle om andre politiske saker. Det var et grep som gjorde at det skar seg. Så jeg er overrasket over Arbeiderpartiet, at de ikke ville gå lenger for å ha oss med.

Utaktisk

Hun mener det da ikke ble plass til resten, når det allerede lå en oljepolitikk og skattepolitikk til grunn.

- Hvis vi skal kreve gratis SFO og billigere tannhelse, må man også ha inndekning for det. Det skjønner vi òg. Vi kan regne, og vi så at det ikke gikk opp, sier Snyen.

- Det var utaktisk spill fra Ap?

- Hvis deres mål virkelig var trepartiregjering, så ja.

Sviktet

SV tar til orde for skattekutt for de som tjener under 800 000 kroner. Snyen vil helst ha grensa enda lavere, men aksepterer at SV har gått inn for det.

- Studentene har vært sviktet i så mange år og vært tapere i budsjett etter budsjett. Og nå går det ikke lenger. Nå er det nok, sier hun.

Hun ønsker at en prosent av bruttonasjonalinntekten skal brukes på bistand, og å ta imot flere kvoteflyktninger.

- Vi har klart det i de siste budsjettforhandlingene. Så selvfølgelig er det realistisk, sier Snyen til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer