Tøffe tak for Tormod

Telenor-sjefen henger ikke med barten selv om aksjekursen stuper. Les nyttårsintervjuet hvor han kritiserer pressen og sytete nordmenn!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Telenor-sjef Tormod Hermansen lar seg ikke slå ut av de nesten daglige oppslagene om Telenor eller om konsernsjef Hermansen. Men han er ikke alltid like imponert over massemedienes dekning av selskapet.

- Jeg er vant til å håndtere kritikk, sier han til NTB.

- Det er pressen som får et troverdighetsproblem når journalister mangler både kunnskap og innsikt. Røverhistoriene kan være god underholdning, men de kan ikke tas alvorlig, sier en av årets mest omtalte personer her til lands.

Tormod Hermansen er en glad gutt som stort sett ser fram til hver arbeidsdag. Men han er oppgitt over mange av oppslagene om Telenor i presse og kringkasting. Han mener det vises liten respekt både for stoff og for mennesker.

Verdighet

Den største opplevelsen Tormod Hermansen i 2000, skjedde ikke i forbindelse med børsnoteringen av Telenor. Den hadde han på et barnehjem som Telenor sponser i Dacca i Bangladesh.

- Fattigdommen var stor, men der ble det skapt glede, lys og trivsel. Jeg opplevde ekte uttrykk for takknemlighet og verdighet på barnehjemmet, sier Hermansen.

Der traff Telenor-sjefen igjen den tidligere så sky og tilbakeholdne jenta som etter mange operasjoner av sitt hareskår, var blitt en pen og glad tenåring. Det gjorde inntrykk på ham.

SLOSS MED SVENSKENE: Fusjonsplanene med Telia gikk i vasken, men Tormod Hermansen ble sittende på Telenor-toppen.
SLOSS MED SVENSKENE: Fusjonsplanene med Telia gikk i vasken, men Tormod Hermansen ble sittende på Telenor-toppen. Vis mer

- Det betyr noe for oss i Telenor å gjøre noe for de aller svakeste, sier næringslivslederen.

Små kår

Tormod Hermansen vet hva han snakker om. Han kommer selv fra små forhold på landsbygda i Vestfold. Far var fabrikkarbeider og mor arbeidet på det som den gang kaltes «åndssvakehjem». Han vokste opp i Botne sammen med broren Robert - Røde Robert som er direktør i Store Norske Spitsbergen Kulkompani på Svalbard - og to søstre.

- En rik oppvekst, sier han.

Materielt sett var det trangt, men alle delte alt. Men det var likt for de fleste familiene i bygda på den tiden - bortsett fra storbøndene.

Barndommen har satt sine spor og skapt verdier og holdninger som han bærer med seg i dag. - Rettferdighet, sjølstendighet og betydningen av å skape noe skikkelig, sier han.

Ny tidsregning

Den tidligere mellomdistanseløperen Hermansen har gjort mye med det tidligere Televerket, men han er på langt nær i mål med Telenor. En ny tidsregning begynte tidligere denne måneden da Telenor ble notert på børsen samtidig som utrullingen av det såkalte ADSL-systemet som sørger for raskere overføringer gjennom telefontrådene.

- Hverdagen vår kommer gradvis til å bli endret i løpet av de nærmeste årene gjennom vår bruk av mobiltelefonene, pc-ene og tv-skjermene, sier Hermansen som ser fram til at tjenestene blir interaktive.

Langt fram

Han understreker at det tar tid før Telenor-aksjen har «satt seg» på børsene i Oslo og New York.

- Vi må ikke bli så kortsiktige at vi stirrer på aksjekursen hver dag, legger han til. Uten å si noe om hva han mener om dagens Telenor-kurs.

- Om et halvt års tid vil vi kunne avlese hvor Telenor-aksjen har lagt seg i forhold til markedet, sier han.

Han tror at folk flest skjønner at det var nødvendig for statsselskapet Telenor å slippe nye eiere inn fordi selskapet hadde behov for ny kapital. Gjennom børsnoteringen får Telenor også nødvendig tilbakemelding fra kapitalmarkedet om selskapets evne til verdiskapning.

Dessuten vil Telenor - når kursforholdet tillater det - kunne bruke egne aksjer til å foreta oppkjøp av andre selskaper. Og hvis Telenor-aksjen er høyt verdsatt, kan selskapet foreta oppkjøp på en måte som er lønnsom.

Og Telenor med Hermansen i spissen er uten tvil på vei ut i nye markeder ute i verden.

- Vi kan ikke utelukke nye oppkjøp, men vi annonserer ikke planene vår på forhånd, er standardsvaret hans på spørsmålet om Telenors planer for 2001.

To års ferie

Men først skal Tormod Hermansen ha ferie, det har det vært lite av de to siste årene. Han vedgår at det har vært spennende år, og litt slitsomme.

- Men vi må ikke bli sytete. Vår generasjon og de unge i dag har bare en svak anelse om hva slit vil si. Vi vet ingenting om hvordan folk her i landet måtte slite før i tiden. For ikke å snakke om hvordan folk i andre deler av verden sliter, sier Telenor-sjefen.

For et år siden gikk Telia-affæren i vasken.

- En trasig sak, kommenterer Hermansen som understreker at han har lagt den bak seg. Forberedelsene til børsnoteringen tok store deler av år 2000.

Løten-jul

Nå venter huset på Løten i Hedmark på Hermansen og kona. Der skal de gå på ski hvis snøen kommer, og drive med grovarbeid ute, vedhogst og reparasjoner. Og paret har med seg bøker. Telenor-sjefen leser mye, har alltid lest bøker.

- Forfatteren Bergljot Hobæk Haff som er fra hjembygda mi, setter jeg stor pris på. Akkurat nå leser jeg «Skammen», sier Hermansen.

På venteliste står svenske Kerstin Ekmans «Guds barmhjertighet».

Jula skal ekteparet Hermansen bruke til å være sammen med familien. Paret har tre døtre og tre barnebarn, to gutter og ei jente.

Katt har ikke Hermansens lengre. Det går ikke ettersom de bor i blokk og ettersom de reiser så mye.

Men han savner katt.

(NTB-Kari Westengen)

SLOSS MED SVENSKENE: Fusjonsplanene med Telia gikk i vasken, men Tormod Hermansen ble sittende på Telenor-toppen.