Tøffe tak mot hvalaktivister

Japanske hvalfangere behandler ikke Greenpeace med silkehansker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): En hvalfangstmotstander havnet i Sørishavet og en harpun fløy over hodet på aktivister som satt i en gummibåt.

Tonen mellom de japanske hvalfangerne og deres motstandere blir stadig tøffere. I forrige uke kolliderte en hvalskute med demonstrantenes skip.

Seilte i skuddlinjen

Greenpeace-aktivistene gjør hva de kan for å hindre hvalfangsten, og i små gummibåter seiler de mellom hvalskuta og dyrene i sjøen. Meningen er å hindre fangstfolkene i å skyte.

Men de japanske hvalfangerne lot seg ikke skremme. De fyrte av harpunen likevel, og sneiet hodene på aktivistene.

Texas Joe Constantine fra Kanada ble rammet av harpunlinen og endte i sjøen.

- Vi hadde vært på sjøen i rundt en time og jeg førte båten, skriver Constantine i en pressemelding.

Han forteller at harpunen fløy omtrent en meter over hodene til aktivistene. Han ble selv truffet av harpunlinen og falt i sjøen, skriver AP.

FALT I SJØEN: Aktivistet fra Greenpeace lå i sjøen i flere minutter før han ble plukket opp av kompisene i Greenpeace. Japanerne har tatt dette bildet fra sin hvalskute. Foto: AP/SCANPIX
FALT I SJØEN: Aktivistet fra Greenpeace lå i sjøen i flere minutter før han ble plukket opp av kompisene i Greenpeace. Japanerne har tatt dette bildet fra sin hvalskute. Foto: AP/SCANPIX Vis mer

Tar det ikke tungt

Japanerne driver med forskningsfangst, og synes ikke så synd på hvalfangstmotstanderne. De har seg selv å takke for at havner i sjøen og nesten blir truffet av harpunene.

- Greenpeace tar større og større sjanser for å få oppmerksomhet i media, sier Hiroshi Hatanaka, som leder forskningsfangsten.

Japanerne har planer om å jakte 860 hval i løpet av fangstperioden. Selv om det er et internasjonalt forbud mot hvalfangst, åpner regelverket for at hvalnasjoner kan bedrive forskningsfangst.

TRUFFET:</B> En hva er skutt, selv om aktivistene la seg mellom hvalen og fangsskuten. Linen fra harpunen ligger over gummitbåten, mens blodet flyter rundt demonstrantenes båt. Slike bilder bruker Greenpeace aktivt for å vinne støtte i kampen mot hvalfangst.
<B>I POSISJON:</B> De japanske hvalfangerne forbereder seg til å fyre løs mot hvalene, mens Greenpeace legger seg i skuddlinjen for å hindre fangsten.