Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Tøffe tak på børsen

Bill Clintons videoforestilling har fått verdens børser til å skjelve i buksene. På Oslo Børs er alt som er vunnet de to siste årene tapt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

At aktørene i verdens aksjemarkeder har nervene utenpå, er knapt noen nyhet. Så er det da også større grunn til å være nervøs enn noen gang.

Etter flere år med eventyrlig oppgang har de siste ukene snudd opp ned på alt. Og med krise i Russland, et vaklende japansk bankvesen og en like ustø amerikansk president, kan ille fort bli enda verre. Det gjelder også for norske aksjonærer.

Blåst bort

I går sank verdien av aksjene på Oslo Børs med 4,3 prosent. Forrige ukes svarte fredag, da kursene falt med mer enn fem prosent, ble altså etterfulgt av nok en dyster aksjedag. Siden børsen var på topp den 6.mai, har aksjonærene mistet papirverdier for om lag 240 milliarder kroner.

Og selv i et lengre perspektiv er situasjonen langt fra lystig. Vi må faktisk tilbake til oktober 1996 for å finne kurser på dagens nivå. Sagt med andre ord: alt aksjonærene har tjent de to siste årene, er blåst bort av finansielle høstvinder.

Videovansker

Usikkerheten rundt president Bill Clintons posisjon har forverret situasjonen i aksjemarkedet kraftig. Aktørene i markedet misliker politisk uro og svarer med å flytte pengene over i tryggere sparegriser. Resultatet er salgspress på aksjer og synkende kurser. De verdensdominerende børsene på Wall Street sender sjokkvirkningene videre ut i verden.

Så fort Clinton-videoen ble skrudd på i går ettermiddag, falt verdien på de viktigste amerikanske industriselskapene med vel to prosent (Dow Jones-indeksen). Utover kvelden kom markedsaktørene likevel så pass til hektene etter opplevelsen, at de berget en liten dagsoppgang på en snau halvprosent. Det kan være et tegn på at aktørene i aksjemarkedet tror videoavhøret ikke vil velte presidenten.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling