FORSINKELSER: Teslasliter med å produsere nok Model 3-biler. Foto: AP.
FORSINKELSER: Teslasliter med å produsere nok Model 3-biler. Foto: AP.Vis mer

Tøffe tider for Tesla

Teslas aksjekurs er ned med nesten 20 prosent siden toppen i september, og Goldman Sachs tror nedturen vil fortsette.

(Finansavisen): Teslas aksjekurs har stupt 18 prosent siden den foreløpige toppen for et halvt år siden, i kjølvannet av en rekke skuffelser. Senest i forrige uke opplyste to finansledere at de forlater selskapet, og elbilproduksjonen ligger langt bak planen.

Spår svakt kvartal

Goldman Sachs spår dessuten at markedets forventninger ikke vil innfris, når salgstallene for første kvartal legges frem, rundt 3. april.

Banken regner med at leveransene utgjør 11.000 for både Model S og Model X, noe som innebærer et kvartalsvis og årlig fall på henholdsvis 23 og 12 prosent.

«Dette er trolig et resultat av generelt svakere omsetning i denne delen av året, samt at produksjonen i fjerde kvartal ble svekket av at mer arbeidskraft ble fokusert på Model 3 og at selskapet i andre halvår 2017 reduserte sin lagerbeholdning,» heter det i gårsdagens rapport.

7.000 Model 3-biler

Basert på registrerte chassisnumre, estimerer Goldman dessuten at Tesla har bygget opptil 1.000 Model 3-biler pr. uke så langt i første kvartal.

Den samlede produksjonen av selskapets «billig-modell» blir likevel bare rundt 9.500 for hele perioden, ifølge banken.

Dermed blir det trolig også nødvendig for adm. direktør Elon Musk å kutte prognosen for hele året, som baseres på et ukentlig volum på minst 2.500 Model 3-biler ved utgangen av mars. I tillegg er Goldmans estimerte Model 3-salg i første kvartal nesten 50 prosent under analytikernes snittestimat. Banken innrømmer imidlertid at investorene allerede kan ha priset inn lavere omsetningstall, på samme grunnlag som dens egne eksperter.

For øvrig gjentok Goldman Sachs sin salgs-anbefaling, med et kursmål på 205 dollar. Tesla-aksjen ble i går ettermiddag handlet for i overkant av 316 dollar.

Flere økonominyheter
Ryanair med avtale
«Asylbaron» øker i aksje – Wilhelmsen reduserer Ocean Yield-innsider dobler aksjeposten