Tøffe tider snyter årets fredsprisvinner for millioner

Prispengene fra Nobel er sunket til 7,3 millioner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Liu Xiabo satt i kinesisk fangenskap da han i 2010 ble tildelt Nobels fredspris for sin «lange og ikke-voldelige kamp for fundamentale menneskerettigheter i Kina».

Xiabo var altså ikke til stede for å motta hverken medalje, diplom eller pengesummen som det året var på 9,3 millioner norske kroner.

Klokka 11 i dag kunngjorde nobelkomiteens leder Thorbjørn Jagland at årets fredspris går til den internasjonale organisasjonen som overvåker forbudet mot kjemiske våpen (OFKV).

Mindre penger - Nedrustning er et sentralt punkt i Alfred Nobels testamente. Den norske nobelkomité har gjennom flere priser undertreket viktigheten av å bli kvitt kjernefysiske våpen. Med denne prisen vil komiteen understreke viktigheten av å bli kvitt kjemiske våpen, sier Jagland til NRK.

OFKV kan glede seg over å ha mottat en av verdens mest prestisjetunge priser, men i kroner og øre er ikke årets pris like stor som tidligere.

De sista åra har prispengene ligget på rundt ti millioner svenske kroner. Størrelsen på pengesummen har med fondets avkastning å gjøre, og varierer i tråd med hvor mye Nobelstiftelsen kan dele ut.

Åtte millioner Og det kan se ut som om urolige økonomiske tider i den vestlige verden har hatt betydelig innvirkning på årets prispenger.

Nobelinstituttet opplyser til Dagbladet at årets pris er på 7,3 millioner norske kroner, altså to millioner kroner mindre enn det Liu Xiabo ble tildelt i 2010.