«Tøffe Tom» Har tapt 121 millioner

På ett år har konsernsjef Tom Adolfsen i Merkantildata tapt i overkant av 121 millioner kroner på aksjer i egen bedrift, men den blodige slaktingen av IT-aksjer skremmer ikke. - Jeg er 99 prosent sikker på at dette snur i løpet av året, sier «Tøffe-Tom».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går falt verdien på Merkantildata med nye 3,7 prosent. Aksjen i selskapet som i februar i fjor kostet 122 kroner, ble i går omsatt til 33 kroner og 70 øre.

- Jeg liker selvsagt ikke at kursutviklingen er slik, men Merkantildata fungerer fint uavhengig av børskursen. Det viktigste for oss er hvordan utviklingen i omsetningen vår blir. Jeg regner med en vekst i år. Marerittet er hvis den globale økonomien fortsetter å kjøles ned, da må vi i gjennom en ny slankerunde selv her i huset, sier Adolfsen til Dagbladet.

Etter en kraftig vekst var IT-selskapet i fjor gjennom en omfattende hestekur, der blant annet 1200 ansatte måtte finne seg annet å gjøre.

- Jeg regner med at alle disse har gode jobber i dag, sier Adolfsen.

Nådd bunnen?

Panikken i New York bredte seg i går med lynets hastighet til de europeiske børsene. Ufattelige verdier forduftet på noen timer. I dragsuget ble også Merkantildata et av ofrene.

- Jeg veit ikke om vi har nådd bunnen ennå, men jeg er ganske sikker på at situasjon vil snu en eller annen gang i løpet av året. Når bobleverdien er skrellet vekk, vil investorene se hvilke selskaper som tjener penger og begynne å investere i disse.

- Hva med å kjøpe opp selskaper billig?

- Til investeringer ut over 200 millioner kroner, trenger jeg hjelp av investorene i selskapet. Jeg er sikker på at de største av disse ville finansiert oppkjøp, hvis planene var fornuftige og hensiktsmessige, sier Tøffe-Tom.

Verdiløse opsjoner

Som IT-selskaper flest har også Merkantildata belønnet ansatte med aksjeopsjoner i eget selskap. I dag er disse opsjonene nesten som å bli trukket i lønn. En av «opsjonsgutta» er Ståle Røren.

- Jeg kjøpte opsjoner i høst. De har falt en del i verdi, men jeg har likevel tro på at de kan være verd mer sett i et langsiktig perspektiv.

- Hvor mye har du tapt?

- Det vil jeg ikke si. Jeg synes det er gøy å ha eierandeler i eget selskap. Jeg må innrømme at det er spennende å se hvordan innsatsen her på huset gir seg utslag i verdien på egne aksjer. Dessverre er det jo bare kaos på aksjemarkedet for tiden. I seg sjøl gjør det ikke noe at aksjene til Merkantildata er lavt priset, men vi blir jo mer sårbare for fiendtlige oppkjøp. Internt spøkes det med hva selskapet heter når vi kommer på jobb om morgenen, sier Ståle Røren.

<B>IKKE REDD:</B> Konsernsjef Tom Adolfsen i Merkantildata har tapt 121 millioner på aksjer i egen bedrift. Han er mest redd for konsekvensene av en nedkjølt global økonomi.