Tøffe-Tom tom for tillit

Merkantildata ble den store taperen etter at selskapet nok en gang presenterte katastrofalt dårlige tall. Aksjemarkedets tillit falt mot nullpunktet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Selskapsresultater styrte utviklingen på Oslo Børs torsdag. Tungvektere som Merkantildata, EDB Business Partner, PGS og RCL har alle lagt frem kvartalstall de seneste par dagene. Og med unntak av EDB Business Partner har samtlige skuffet.

Kanskje verst var tallene fra Merkantildata som igjen la frem det som kun kan beskrives som katastrofetall. Markedet straffet umiddelbart selskapet med å sende kursen ned i ny bunnrekord på 21 kroner.

Det så lenge ut til at børsene i USA skulle falle fra start, men IT-aksjene steg i handelen før børs og forsatte opp etter åpning, noe som satte tonen også på Oslo Børs. Markedet kom seg over på plussiden mot slutten av torsdagen. Sektormessig var det kun moderate utslag. Det var også en svak oppgang på de europeiske børsene.

Totalindeksen sluttet opp 0,14 prosent til 1.319,42 poeng. Omsetningen på hovedlisten endte på 2,44 milliarder kroner, hvorav 664 millioner kroner knytter seg til at Rasmussengruppen salg av aksjer i Ugland Nordic Shipping.

Dagens bitre børspille var det altså Merkantildata og Tom Adolfsen som stod for. En svært svak utvikling for Eterra i Sverige må ta hovedskylden for at selskapet igjen skuffet aksjemarkedet.

Konsernet fikk et underskudd fra driften på 62,2 millioner kroner, mot et ventet underskudd på 3 millioner kroner. Omsetningen på 1,7 milliarder var 400 millioner kroner lavere enn ventet. Les mer om dette her: ' Katastrofetall fra Merkantildata'.

Det at Merkantildata skuffer har i flere kvartaler vært normen, og bekrefter inntrykket av at 'kakerlakkene' florerer i selskapet.

Merkantildata endte ned 9,5 prosent til 21,70 kroner. Omsetningen utgjorde 88 millioner kroner. De som vil ha Tom Adolfsens hode på et fat vil nok bare skrike høyere etter dette. Selv planlegger han sin retrett først når selskapet er stabilt på plussiden igjen og aksjemarkedet har fått tilbake tiltroen. Lykke til!

Det bør kanskje nevnes at hovedkonkurrenten EDB Business Partner leverte bedre tall enn ventet og steg 2,3 prosent i dag.

I Stockholm ble TietoEnator en av vinnerne etter sterk tall og kursen steg med hele 9,5 prosent.

Tandberg benytter seg av velviljen blant meglere og investorer til å fylle opp pengebingen. Til sammen henter selskapet inn 605 millioner kroner ved å utstede 5,6 millioner aksjer til kurs 108 kroner i en rettet emisjon.

Tiltroen til Tandberg i aksjemarkedet er såpass stor at emisjonen ble mottatt med en kursoppgang på 3,2 prosent til 112 kroner. Aksjen ligger med det 3 kroner lavere enn toppnoteringen fra slutten av januar i år. Omsetningen i aksjen utgjorde 132 millioner kroner.

Midlene skal benyttes i tilnytning till Tandbergs aggressive vekststrategi. Et oppkjøp er nok derfor rett rundt hjørnet. Og Tandberg er i ferd med å overta det hegemoniet som tidligere IT-yndlinger som Merkantildata, Eltek, InFocus og periodevis Nera har hatt.

Opticom steg 3,3 prosent til 795 kroner. Omsatt for 215 millioner kroner.

Posisjoneringen fortsetter i Kværner i forkant av generalforsamlingen. Kursen steg i dag 5,5 prosent til 67,50 kroner. Noe drahjelp ga nok også meglerhuset Orkla Enskilda Securities som har snudd til en kjøpsanbefaling.

Markedet syntes ikke at PGS' skuffende resultattall i går var særlig mye å bekymre seg over. Aksjen ble en av dagens børsvinnere med en oppgang på 10,1 prosent. Aksjen steg mot slutten av dagen i går etter at det ble klart at seismikkselskapet planlegger tiltak som vil frigjøre kapital. I tillegg ga en generelt god dag for offshore aksjer i USA støtte til kursen.

Prudential Securities spår nesten en dobling av kursen og opprettholder sterk kjøpsanbefaling på aksjen i en fersk analyse.

PGS endte på 87 kroner i dag, omsatt for 93 millioner kroner. Meglerhuset Alfred Berg var den klart mest aktive kjøperen med halvparten av nettokjøpene i dag.

Smedvig var lenge ned i dag. A-aksjen steg i sluttminuttene og endte marginalt opp, mens B-aksjen falt 1,2 prosent etter gårsdagens resultatfremleggelse. Christiania Markets mener kursen skal i 120 kroner på 12 måneders sikt og har en kjøpsanbefaling. A-aksjen endte på 94,50 kroner i dag.

RCLs resultatfremleggelse i går skapte ikke like store bølger i det amerikansk markedet som her hjemme på Oslo Børs. Det ga støtte til kursen gjennom dagen på Oslo Børs. Mye av det negative i gårsdagen resultatrapport syntes allerede å være priset inn i aksjen.

Det er imidlertid duket for en rekke nedjusteringer fremover, og det er derfor lite som tilsier at aksjen kortsiktig skal få noe særlig løft fra dagens nivåer. T ungvekterne Goldman Sachs, Morgan Stanley og Lehman Brothers har allerede vært ute med beskjæringsredskapen, noe som raskt kunne merkes da RCL falt fra åpning i USA. Flere nedjusteringer vil garantert følge på. Det vil nok føre til et salgspress i tiden fremover.

RCL-konkurrenten P&O Princess Cruises har lagt frem tall for første kvartal i dag, og bekrefter bildet av at 2001 blir et svært vanskelig år.

Ved stengning stod RCL-kursen i 177 kroner ned 1,8 prosent for dagen. Omsetningen utgjorde 196 millioner kroner.

Bergesen fikk seg en knekk i dag. A-aksjen falt hele 3 prosent til 180 kroner i relativt god omsetning. Sannsynligvis skyldes kursfallet at en del investorer hadde spekulert i et vedtak om sammenslåing av selskapets A- og B-aksjer på gårsdagens generalforsamling. Styret valgte imidlertid å holde på denne aksjonærfiendtlige strukturen. Frontline sluttet svakt opp.

Her får du en bredere oversikt over utviklingen på Oslo Børs torsdag.

Artikkelen er produsert i samarbeid med

Finanskanalen.no.

Tom Adolfsen.