Tøffe Tom

-Når du har funnet kontoret ditt og dassen, er du trygg

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vålerenga har kuttet ut spillermøtet før kamp og møter på Ullevaal halvannen time før avspark mot Tromsø. - Når grunnfilosofien er der, holder det med en liten prat i garderoben. Du bruker ikke tida på Maos lille røde, sier trener Tom Nordlie til Dagbladet. Og der har du det - tonen i det nye Vålerenga. Si gjerne at tida er skrudd 30 år tilbake. For med Tom Nordlie fra Lillestrøm - som fortsatt får funklende øyne når han snakker om en kamp mellom Lillestrøm og Nessegutten i 1973 - har i hvert fall ikke Enga noe image-problem.

Kulemagen med treneransvaret er nemlig som snytt ut av fortida.

- Jeg husker Tommy (Lund), sier Tom Nordlie. - Lillestrøm vant den kampen 5-1, og han herja med dem. Dribla dem trill rundt - hele tida. Da skjønte jeg at dette var noe for meg.

I alle år har Bislett passet Vålerengas rufsete atferd og sterke forankring til Oslo øst. De har prøvd seg på Ullevaal, blitt uvenner med Klanen og flyttet hjem igjen. Men nå er det slutt - Vålerenga skal høre til på Ullevaal. Fordi det er en fotballstadion.

- Det kan ikke bli bedre, sier Tom Nordlie. - Her har vi alt. Og skal vi snakke om noe, så finnes det møterom som er bedre enn brakka på Valle. Klart vi er nødt til å bruke det.

Fredag trente Vålerenga sin første økt på hjemmearenaen. For å bli kjent.

- Se på det som første gangen på en ny arbeidsplass, sier Nordlie. - Det du gjør da, er å orientere deg. Og når du har funnet kontoret ditt og dassen, så er du blitt trygg.

- Det er ikke vanskeligere enn det.

Usikker i magen

Litt vanskeligere kan det derimot bli i Tippeligaen. Hvor Vålerenga nær sagt kan havne hvor som helst. Noen mener høyt på tabellen, mens andre sier lavt.

Og Tom Nordlie? - han klør seg på magen.

- 13 spillere er borte og fem er kommet til. Av de som forsvant, var det mange gode. Og derfor er jeg usikker, spesielt på topp i laget. Jeg er redd for at konkurransen er litt for liten der.

Men filosofien er der, sammen med nysgjerrigheten. Tom Nordlie vil at alle VIF-gutta skal være like søkende som han. Det vil si stille spørsmål om hvorfor de gjør som de gjør. Under trening, i kamp, hele tida.

- Som svømmer var jeg en parasitt, sier han. - Jeg spurte alltid hvorfor. Og fikk jeg beskjed om å svømme tre ganger 400 meter på trening, så ville jeg vite grunnen til det. Jeg er veldig nysgjerrig.

Glad for Rekdal

Og spent. På hvordan Vålerenga skal takle de delene av spillet de har trent minst på. For overganger og dødballsituasjoner har til nå ikke hatt høy prioritet. Øvinga har stort sett handlet om hvordan du angriper mot etablert forsvar.

- Når du prioriteter, så velger du, sier Nordlie. - Og velger bort.

Han valgte Kjetil Rekdal og er veldig glad for det. Han var faktisk veldig nær ved å spørre Thomas Myhre også. Men Øivind Bolthof er god nok, så det ble med tanken. Fem baklengsmål på de åtte siste kampene bekrefter at Vålerenga er OK bakover.

- Men framover?

- Vi har ikke scoret så mange mål i det siste, men vi har i hvert fall skapt sjanser. Jeg ville vært mer bekymret om vi ikke hadde gjort det, sier Nordlie.

PRESS: Tøffe Tom har presset på seg i debuten for Enga på Ullevaal i kveld.