Russland med stikk til Nato:

- Tøffer seg

Russlands romfartsbyrå la ut melding med koordinater for Nato-toppmøtet «for sikkerhets skyld». Ren PR, sier ekspert.

TRUET: Det russiske romfartsbyrået Roskosmos la ut koordinater og satelittbilder av en rekke viktige vestlige bygg som svar på Natos pågående toppmøte i Madrid. Foto: Roskosmos
TRUET: Det russiske romfartsbyrået Roskosmos la ut koordinater og satelittbilder av en rekke viktige vestlige bygg som svar på Natos pågående toppmøte i Madrid. Foto: Roskosmos Vis mer
Publisert

Samtidig som at lederne for Nato denne uka samles på et svært viktig toppmøte i Madrid har russiske myndigheter kommet med en klar beskjed til alliansen.

Det er romfartsbyrået Roskosmos, som ledes av den kontroversielle ultranasjonalisten Dmitrij Rogozin, som har lagt ut meldingen. Meldingen inneholder et klart stikk til Nato-toppmøtet.

ENIGE: Sverige, Tyrkia og Finland skal være enige i felles dokument. Meldingen kom åpningsdagen av toppmøtet i Madrid tirsdag 28. juni. Vis mer

«Bare for sikkerhets skyld», skriver byrået, før de lister opp koordinater for konferansesenteret Ifema i Madrid der toppmøtet avholdes.

Hardliner

I tillegg nevnes koordinatene for Det hvite hus, Pentagon, hovedkvarteret for det britiske forsvarsdepartementet, Riksdagen i Berlin og Élysées-palasset i Paris.

- Dette framstår som en PR-greie. De tøffer seg, sier russlandsekspert og forsker ved OsloMet, Jørn Holm-Hansen.

Han påpeker at lederen for Roskosmos er en av de såkalte hardlinerne i kretsen rundt Putin. Han befinner seg langt ute på høyre fløy, og har markert seg med en rekke utspill tidligere.

- Han er litt av en hauk. Det virker ikke tilfeldig at det er han som har gått ut og frontet dem, sier Holm-Hansen.

Ikke tilfeldig

Bruken av begrepet «beslutningssentre» som støtter «ukrainske nasjonalister» tror han heller ikke er tilfeldig.

- Putin har tidligere sagt at disse målene vil bli rammet om Nato overskrider hans «røde linje», som er innlemmelse av Ukraina i alliansen. Ifølge russisk retorikk vil ikke den beslutningen tas fra Ukraina, men fra vesten. Derfor bruker de begrepet «beslutningssentre».

Putin har tidligere minnet om at Russland var klar til å ramme disse såkalte «beslutningssentrene» om Nato «går over streken», melder det statskontrollerte russiske nyhetsbyrået Ria.

Tyrkia snudde

Den store nyheten fra Nato-toppmøtet tirsdag kom da det ble klart at Tyrkia har trukket sitt veto mot Sveriges og Finlands søknad om Nato-medlemskap.

Dette ble kjent etter at Russland la ut disse koordinatene og satellittbildene.

Avtalen mellom de tre landene innebærer utlevering av terrorsiktede med tilknytning til den kurdiske PKK-geriljaen.

- Finland og Sverige er klare til å jobbe med Tyrkia for å utlevere terrorsiktede individer. Samtidig vil denne prosessen foregå i tråd med utleveringskonvensjonen og landenes lover, sa Stoltenberg i en pressekonferanse tirsdag kveld.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer