Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Tøffere enn narkomiljøet»

SVINESUND (Dagbladet): - Du som kjøper smuglersigaretter og sprit er med på å styrke og bygge opp kriminelle organisasjoner. Disse gruppene beriker seg og kjøper seg inn i lovlige markeder med pengene du betaler. Sigarett- og spritsmuglermiljøet er ofte tøffere enn narkomiljøet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det sier Roger Johannessen, leder for grensekrimgruppa ved Halden politidistrikt. Johannessen har selv vært sentral i etterforskningen og avsløringen av en omfattende og internasjonal sigarettsmuglerliga. Hans erfaring er at smuglerne er godt organiserte, kyniske og utspekulerte.

- Disse folkene tilhører harde, tøffe miljøer der trusler og vold ikke er uvanlig. De som kjøper smuglervarer fra disse folkene, bør tenke på at en del mennesker går til grunne i disse miljøene, sier Johannessen.

Får innflytelse

- Det virker som folks moralske grense ikke brytes ved kjøp av smuglersprit og sigaretter. Men de bør tenke seg om. Vi vet at pengene ofte investeres i legale markeder, for eksempel i eiendom. Dermed får de som driver med det dette lovlig innflytelse i samfunnet, sier Johannessen.

- Finurlige metoder

Han beskriver smuglernes metoder som finurlige. Smuglergodset er alltid skjult blant lovlig gods, som smuglerne har lovlige dokumenter for innføring til Norge.

- Smuglerne tenker hele tida på hvordan de skal lure tollere og politi. For dem er dette et heltidsengasjement. Vi har stoppet trailere med doble vegger, tak og gulv. Da må vi måle innvendig og utvendig for å finne de skjulte rommene, forklarer han.

Kvinne sto bak

- Utfordringen er ofte å ta bakmennene. I det siste har vi sett at sjåførene og kurerene ikke vet mye om det de transporterer. Derfor er det ofte vanskelige etterforskninger, sier Johannessen.

Etter et millionbeslag ved svenskegrensa var Johannessen delaktig i opprullingen av en stor sigarettsmuglerliga.

- Sju- åtte mann er tiltalt i Norge, og dansk politi lykkes med å pågripe og dømme flere bakmenn. En dansk kvinne fikk fem års fengsel og måtte betale 55 millioner i avgiftsunndragelse til den danske staten, sier Johannessen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media