Tøffere enn noen gang

De får lite hvile, knaptnok søvn, lite mat og mye jobb, og skal bevege seg fra Lindesnes til Nordkapp. Årets «71 grader nord»-deltakere har en tyngre jobb enn noen av deltakerne før dem.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LOM (Dagbladet): Dagen begynner med opptak klokka seks om morgenen. Når vi i Dagbladet setter oss i bilen for å dra, er klokka ti om kvelden, det har vært aktivitet hele dagen, og fremdeles er deltakerne på vei. En tøff dag? Ikke i «71 grader nord». 

      -I dag er en rolig dag. Vi har en kort oppgave og mye venting, og deltakerne kan få hvilt litt, sier Rune Biseth, produsent.


Psykisk tøft


Årets ekspedisjon blir tøffere enn de tidligere produksjonene. Men kanskje ikke på den måten deltakerne forventer.
     -Det går en grense for hvor fysisk tøft vi kan gjøre dette. De to foregående ekspedisjonene har nok ligget nær årets når det gjelder fysiske utfordringer. Men likevel: Vi må alltid skru skruen til. Fysiske utfordringer må vi gjøre mer spektakulære. Psykiske utfordringer kan vi gjøre hardere. Det blir mer ekstremt, sier Biseth. 
     Reglene er strenge: Ingen vet hva som kommer som neste utfordring. Ingen vet hvor de skal, hvordan de skal komme seg dit, hvor lange etappene blir eller hvilke utfordringer som venter når de kommer fram. Innspillinga pågår fremdeles, og derfor vil heller ikke Dagbladet fortelle hva som ligger foran deltakerne nå. Vi vil heller ikke ødelegge spenninga for en halv million seere ved å si for mye. Men noe kan vi fortelle. Deltakerne må møte sin egen frykt. De må tåle isolasjon. De må samarbeide til tross for at de er konkurrenter. De må takle sult, søvnmangel og slit. De må også klare å omstille seg. Ikke bare vet de aldri hva som ligger foran dem, de blir også overrumplet av å måtte gjøre ting de ikke kan. Som å melke kyr, for eksempel.


600 kilo


Når Dagbladet er med på opptak skal deltakerne melke to liter hver fra hver sin ku.
     -Egentlig hadde vi tenkt å slippe ut kyrne og la dem fange dem først. Men det fikk vi ikke lov til av bonden. «Ei ku har sekshundre kilo daukjøtt. Det går ikke, det er for farlig», sa han. Det høres logisk ut for meg, sier regissør Maggi Bergheim.
Hun har selv fått et lite melkekurs av den samme bonden i forkant av oppgaven. Men det slapp programleder Elin Tvedt unna.
     -Jeg er fra Ølen! Jeg trenger ikke melkekurs, sier Elin Tvedt.
     -Det var overraskende slitsomt. Vi melka en del, og jeg fikk skikkelig vondt i armen. Jeg håper ikke at noen av deltakerne får senebetennelse. De skal jo melke to liter, sier Maggi Bergheim.

Vill ku


I fjøset har ei av kyrne slått seg vrang. Kua hun vanligvis står ved siden av er nemlig flytta, for at deltakerne skal få kyr som gir omtrent like mye melk. Sinna-kua savner nabo-kua. Hun rauter og skubber og stamper og tramper og vrir seg til stadighet unna armene som prøver ta tak rundt juret. I et rom ved siden av svarer kua som skulle stått like ved og rauter tilbake. Den urolige kua gir likevel fra seg melk. Selv om klokka bare er seks, er det over vanlig melketid.
     -Ingen springing! Rolig! Dere må huske på at kyr som er stressa ikke gir melk, roper noen fra produksjonen.
Deltakerne strever. 
    -Pass på den der kua di!
    -Pass deg! Den kommer hit!
    -Åh. Jeg er sliten, jeg. 
    -Slapp av, kua. Vær så snill. Slapp av, kua!
Det tar sin tid før glassene blir fylt.

Ingen ro
Dagen er ikke ferdig med det. Etter en ny gårdsutfordring skal deltakerne sykle over fjellet og til Oppdal. Underveis skal de overnatte i ei hytte. Det er verre enn de tror. Hytta er ikke bygd, det må de selv gjøre før de kan gå til ro. Og hvilen kommer ikke til å bli lang. Neste dag ligger nye oppgaver foran dem.
     -Jeg synes det er slitsomt å ikke vite hva som skjer. De fysiske utfordringene takler jeg. Men jeg går stadig og spekulerer på hva som blir det neste. Jeg prøver å ikke slite meg ut på det, sier en av de mannlige deltakerne.
     -Det fysiske har vært ganske tøft. Jeg er allerede ganske sliten, sier en annen.
En tredje deltaker krangler med sin egen mage.
     -Det store samtaleemnet er mat. Alle vil ha forskjellige typer mat, alle er uenige om hva som er bra for oss og hva vi trenger. Det har vært det tøffeste så langt.

SYKLE OVER FJELLET: 71-deltakerne har fått beskjed om at de skal sykle fra Lom til Oppdal, i et landskap fullt av bakker. Det de ikke har fått beskjed om er at de ikke får sove før de har bygget ei hytte de skal sove i. Foto: Torbjørn Grønning
SYKLE OVER FJELLET: 71-deltakerne har fått beskjed om at de skal sykle fra Lom til Oppdal, i et landskap fullt av bakker. Det de ikke har fått beskjed om er at de ikke får sove før de har bygget ei hytte de skal sove i. Foto: Torbjørn Grønning Vis mer
KOM SÅ, KUA: Det er tett og trangt. Bare to av «71 grader nord»-deltakerne har noen gang melket kyr. Og ikke alle kyrne er like samarbeidsvillige. I årets reise Norge på langs skal deltakerne ikke bare utfordre seg selv fysisk.
MELKEKURS FOR ELIN, NEI: Jeg trenger ikke melkekurs. Jeg er fra Ølen, ler Elin Tvedt. Gjengen bak henne har knaptnok vært nær ei ku før, men før de får dra videre, må de melke to liter hver.