Tøffere enn toget

Den 26 år gamle tobarnsmora så toget komme i 120 km/t og tråkket inn bremsen. Men bilen fortsatte skliende på den isdekte veien. Sekunder etter sammenstøtet gikk hun ut av bilen - uten en skramme.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SKJEBERG/OSLO (Dagbladet): Mens bilen fremdeles skled, tok hun fram mobiltelefonen og ringte fortvilt sin mor som satt barnevakt for hennes to småbarn.

- Det hun sa på telefonen er så privat at vi ikke vil bringe det videre, sier Kåre Wilhelmsen. Han er en av kvinnens nærmeste pårørende og var blant de første på plass på åstedet etter ulykken.

Det var cirka klokka 14.30 i går at det nok en gang smalt på en usikret jernbaneplanovergang.

Denne gangen på Heia plan-overgang ved Foss gård i Skjeberg i Østfold. Den 26-årige kvinnen hadde levert de to småbarna hos bestemor. Nå hadde hun bare vært hjemme igjen i kårboligen på Foss gård for å hente et par ting. Men så gikk det galt i noen marerittaktige sekunder.

Den svakt hellende gårdsveien ned mot jernbanelinja var speilglatt og bremsene låste seg. Toget tutet, men bilen var ute av kontroll og fortsatte mot jernbanelinja.

Sammenstøtet var ikke til å unngå.

Like fin

Nissan Primera 95-modellen traff andre vogn på InterCitytog nummer 397 på vei fra Oslo til Göteborg. Bilen skrenset langs to hele togvogner og ble slengt ut i grøfta. Den ble nærmest delt i to.

Den fremste delen ble fullstendig destruert, mens bakparten er like fin.

- I sammenstøtet var det bare frontruta mellom sjåføren og toget. Hadde hun kommet to sekunder tidligere ville bilen blitt truffet av fronten på toget med fatale følger, sier operasjonsleder Stein Even Nybjerkan ved Østfold politidistrikt.

Politiet opplyster at det var flere meter lange bremsespor i isen på ulykkesstedet.

Lite trafikkert

Lokomotivføreren bremset også, men på grunn av den store farten stoppet toget først cirka 500 meter etter ulykkesstedet. Jernbaneovergangen er sikret med en manuelt betjent grind. Sjåføren må gå ut av bilen og selv lukke grinda. Er dette god nok sikring?

- Det er bare gården som bruker overgangen. Derfor er den ikke blant de prioriterte, sier lokførerleder Bjørn Kristiansen i NSB Østfold.

Han hadde en samtale med den svenske lokføreren etter ulykken. Sammen konstaterte de at toget bare hadde fått noen riper og bulker. Derfor fortsatte det til Göteborg.

- Han tutet tidlig og så hele sammenstøtet i speilet, sier Kristiansen.

Kraftig sjokk

Pårørende og politiet bekrefter overfor Dagbladet at kvinnen var uten en fysisk skramme etter ulykken. I kraftig sjokk ble hun fraktet til Sykehuset Østfold i Fredrikstad for røntgenundersøkelse og observasjon.

Sykehuset opplyste ved 21-tida i går kveld at tilstanden var stabil. Det er uvisst hvor lenge hun blir på sykehuset.

Kvinnens pårørende var i går kveld fremdeles sterkt preget av hendelsen. Men likevel lettet over at hun hadde marginene på sin side.

- Normalt ville ungene vært med på turen. Det er rett og slett et under at barna ikke var i bilen. De sitter trygt og godt her hos oss, sier Kåre Wilhelmsen.

VRAK: Sjåføren opplevde noen sekunders mareritt da bilen skled mot toget. Men kvinnen hadde både englevakt og centimeterne på sin side. Hun hadde ikke en fysisk skramme etter togkollisjonen.