Tøffere for de ansatte

Mange ansatte vil miste jobben hvis Statoil blir delprivatisert. For dem som blir igjen kommer lønna til å bli kuttet, og arbeidsdagen blir lengre og hardere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vil gasse seg med de største

Det sier Dr. Charles Woolfson, forsker ved Universitetet i Glasgow til Dagbladet.

Vil stå friere

Som ekspert på den britiske olje- og gasssektoren har han lang erfaring med en privatisert næring preget av gigantiske globale sammenslutninger.

Han mener delprivatisering av Statoil kommer fordi det norske statsoljeselskapet ønsker å stå friere til å utvikle seg som et globalt energiselskap.

I dag har tre store sammenslutninger kontrollen over 50 prosent av verdens oljeproduksjon. Presset for å henge med øker for Statoil.

Tøffere hverdag

- Ansatte i Statoil må være forberedt på en mye tøffere arbeidshverdag. Mitt råd er at ansatte i Norge kaster et blikk over til britisk sektor av Nordsjøen. De bør lære av hva som har skjedd her, og forberede seg til å kjempe for sine rettigheter, sier Woolfson til Dagbladet.

Førstedivisjon

- For Statoil er det slik at hvis selskapet skal delta i den globale oljeverden, så vil det spille i førstedivisjon. Derfor er delprivatisering av Statoil et signal om at selskapet forbereder seg til å slå seg sammen med andre store selskaper eller samarbeide mye tettere med de store sammenslutningene. For å nå dette målet må Stat-oil privatiseres for å forberede seg på konkurransen i det globale markedet, sier Woolfson til Dagbladet.

Viktig beslutning

- Før rushet for privatisering begynner, bør dere nordmenn vurdere om dere er beredt til å gi slipp på de enorme fordelene dere nå har som følge av den statlige kontrollen av oljesektoren.

For norsk økonomi og samfunn vil dette være en svært viktig beslutning, sier Woolfson til Dagbladet.