Tøffere for Tine

STAVANGER (Dagbladet): Etter fem år med fri konkurranse er det fortsatt ingen som klarer å utfordre Tine på melkemarkedet. Nå vil både regjeringen og Høyre undersøke om den konkurransen Tine blir utsatt for, virkelig er så fri.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Verken landbruksminister Bjarne Håkon Hanssen eller andre i departementets øverste ledelse ville i går kommentere det som kan bli en vanskelig sak for regjeringen. Men statssekretær Sveinung Valle bekrefter at melkekonkurransen er et tema som blir diskutert på høyeste hold.

Dagbladet er kjent med at statsråden vil gi Tines konkurrenter økonomisk støtte i en tid framover, for at de ikke skal bukke under.

Samtidig vil Hanssen vite hvorfor det er umulig for uavhengige meierier å klare seg i kampen mot Tine. Enten er konkurrentene aldeles udugelige, eller så er det umulig å konkurrere på like fot med dagens system, slik flere hevder.

Snart konkurs

Drøye fem år etter at det formelt sett ble innført fri konkurranse på melk i Norge, har Tine-konsernet fortsatt 99,6 prosent av markedet. De to eneste utfordrerne, Gausdalmeieriet og Jæren Gardsmeieri, er på konkursens rand selv om deres produkter er populære.

De såkalte Q-meieriene påstår at det er systemet, og ikke markedets frie konkurranse, som gjør det umulig for dem å konkurrere med Tine. Høyres matpolitiker, Ansgar Gabrielsen, er hjertens enig. Utrolig nok støtter han Ap. i å tildele subsidier til en markedsaktør.

- Jeg mener at Q-meieriene må få et tilskudd i en overgangsperiode og få litt tid. De kjemper mot muskler som Tine har bygd opp gjennom tiår, dels over statsbudsjettet.

- I en sektor hvor vi bruker fem- seks milliarder i året, må vi bruke litt på å etablere noen konkurrenter til Tine. Det er både bøndene og forbrukerne tjent med, sier Gabrielsen.

Antikvarisk system

Gabrielsen mener en utredning om situasjonen på melkemarkedet er helt på sin plass. - Vi må foreta en totalrenovering av dette antikvariske systemet og etablere alternativer til Tine. Dagens system ble innført på 1930-tallet for å sikre monopol på melkemarkedet, sier Gabrielsen.