Tøffere i ringen

LONDON (Dagbladet): Folk tjener ikke en penny på å vedde at Tony Blair slår knockout på William Hague når britene går til valg i dag. Men, de vil gjerne se en modigere statsminister i neste runde.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statsminister Tony Blair har stort sett smilt seg gjennom valgkampen. Det kan virke ganske irriterende når temaene er fattigdom og sjukehuskøer.

Men, nå er det alvor. Det den britiske statsministeren har grunn til å være mest bekymret for i dag, er apatien, spesielt blant unge velgere, folk som ikke skjønner poenget med å gå av gårde til stemmelokalet for å sette det viktige krysset. En ung arbeidsledig kvinne vi snakket med om den saken sa klart og tydelig fra:

- Jeg ser ikke at det fungerer. Det er fremdeles fattige folk på gata, det er køer for å få behandling på sjukehus og det er unger som ikke har det godt.

DEN UNGE DAMEN hadde på en måte rett. Britene har en dyster statistikk når det gjelder barnefattigdom. De ferskeste tallene, offentliggjort i en FN-rapport denne uka, viser at det blant verdens OECD-land bare er i Mexico, USA og Italia at flere barn har det verre enn i Storbritannia. Her på øyriket lever 19,8 prosent av samfunnets yngste under fattigdomsgrensen. Norge kan til sammenlikning smykke seg med en sølvtittel, etter Sverige, på den samme statistikken.

Likevel, Tony Blair og hans partifeller har gjort mer for fattige enn noen regjering her i landet de siste 50 åra. Skattelette for dem med dårligst inntekt, økt minstelønn, mer støtte til aleneforeldre og minstepensjonister er blant tiltakene iverksatt de siste fire årene. Og Labour lover at de fattige skal få det bedre hvis partiet får regjere en runde til.

DE FATTIGE HAR likevel ikke dominert denne valgkampen. «Skoler og sjukehus først,» står det på valgbussen statsministeren og hans følge har kjørt rundt i landet med de siste to dagene. Budskapet er at partiet må få lov til å fortsette det arbeidet de har startet. Færre elever på barneskolen er et mål som er nådd, i neste runde står ungdomsskolene for tur. Hvis Blair skal understreke partiets tre viktigste saker, sier han som sist: utdanning, utdanning, utdanning.

Helsekøene er fremdeles ikke nede på det nivået Labour ønsker seg for et offentlig helsevesen. Færre må vente lenger enn et år for å få behandling. Spørsmålet er om de bare er satt i en ny kø, den som betyr at pasienten må vente for å komme inn i køen. For blant dem som venter under et år på behandling, er køen like lang som den var da det partiet kom til makta i mai 1997.

DETTE VALGET HANDLER om mer enn den nære framtida, altså den neste runden ved makta. Det viktige europaspørsmålet, den kursen som skal stakes ut i forhold til Kontinentet, krever svar som også vil binde opp den regjeringen som kommer etter den som velges i dag. Derfor antydes at Tony Blair vil starte debatten om en felles valuta allerede i september. Labour mener euroen er viktig, for næringsliv og arbeidsplasser. Allerede neste år, eller kanskje i 2003, skal det stemmes over sterling versus euro. Labour frykter at øyriket skal isoleres, og derfor vinner de også mange tradisjonelle toryers støtte.

De konservative har kjørt en beinhard valgkamp der de spiller på folks redsel for å miste pund og sjølstyring. Det er svært mye som tyder på at den strategien ikke vinner mange nok velgere.

Uansett blir dette valget beskrevet som et ja eller nei til Europa. Labour vil bruke en ny regjeringsrunde på å legge grunnlaget for et Storbritannia der offentlig forbruk og goder vil nærme seg resten av Europa. Øyriket vil med andre ord bli likere fastlandet, og med det som fundament blir det vanskeligere å snu i neste runde.

VED FORRIGE VALG var det 71,5 prosent av de stemmeberettigede som fant veien til valglokalet. Det var etterkrigstidas dårligste oppslutning. Denne gangen håper sjefen for de røde at den rekorden ikke skal bli slått. Hans hovedbudskap de siste 24 timene før startskuddet gikk, var at apatien ikke må få regjere. Tilbakemeldinga fra dem som stemmer ham tilbake til toppen er at han må bli tøffere. Folk er utålmodige når det gjelder resultater. De vil se at det nytter å bruke borgerretten.

I morgen vil vi få vite om den unge kvinnen lot seg overbevise av Tony Blair.